Under tisdagens presskonferens kunde Sara Byfors, enhetschef på enheten för laborativ bakterieövervakning vid Folkhälsomyndigheten, berätta att Sverige fortsatt ser ett stort antal nya bekräftade fall och dödsfall, 422 nya fall och 45 avlidna i coronavirusets härjningar. Man hävdar sig dock se en svagt nedåtgående kurva, vilket kan ge ett hopp om ljusning längre fram.
– I Sverige fortsätter det som tidigare veckor. 422 nya anmälda fall det senaste dygnet, nästan 30 800 fall totalt. Det är en något nedåtgående kurva. Intensivvårdade fortsätter neråt. Det är inte så stora skillnader från dag till dag, men några variationer.
– Antal avlidna så har vi nu 3 743 avlidna i Sverige totalt. Här har vi en viss eftersläpning eftersom det var helg. Framåt onsdag brukar siffrorna justeras, sade hon vidare.
Eftersläpningen av antalet rapporterade döda har varit mycket stort, cirka tio dagar i genomsnitt, vilket inneburit att siffrorna man presenterar dagligen alltid representerar ett mindre antal döda än den verkliga siffran som fortsätter att adderas i genomsnitt tio dagar till.
Intensivvården fortsatt ansträngd
Den svenska vården, främst intensivvården, är fortfarande hårt ansträngd av coronaviruset. De stora ansträngningar som gjorts över tid för att öka antalet vårdplatser har dock gjort att man lyckats hålla jämna steg med antalet smittade och aldrig överstigit en 85-procentig belastningsgrad. Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, ser man en ganska stor variation av dagliga inlagda, både för att patienter skrivs ut men även för att ett stort antal avlider.
– Det är variationer från dag till dag med antalet intensivvårdade.
– Dagens inrapporterade siffra är högre än gårdagens, det visar på svårigheterna med att dra alltför stora slutsatser alltför tidigt.
En ljuspunkt är att man för femte dagen i sträck har haft under 400 inlagda samtidigt på intensivvårdsavdelningar.
– Även inlagda patienter med Covid-19 på andra avdelningar än IVA är någorlunda stabiliserat och fortsatt svagt neråtgående i antal, 1 520 inneliggande idag vilket är färre än för några dagar sedan.
– En annan positiv nyhet, eller budskap, är att variationen mellan regionerna, i dag finns det ledig kapacitet i samtliga regioner. Tidigare har några regioner varit nere på noll procent. Vi har nu variation mellan 11 och 67 procent, sade hon.
Svarar på hård kritik från tidigare statsepidemiolog
Annike Linde, Sveriges statsepidemiolog mellan 2005 och 2013, har riktat skarp kritik mot Sveriges beredskap kring att skydda de äldre. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att Sverige saknade en strategi för att smittan inte skulle nå omsorgen, och att de åtgärdsförslag man kom med, hålla sig hemma vid sjukdom, noggrann handhygien och besöksförbud inte räckte, något som visat sig i de höga svenska dödstalen jämfört med de nordiska grannländerna.
– Den visade sig ju vara fullständig otillräcklig med tanke på alla de riskmoment för spridning som finns med det arbetssätt man måste ha när man vårdar människor. Man underskattade problemet. Det var en klar felbedömning.
Hon tycker bland annat att mer provtagning hade varit nödvändig för att minska spridningen och dödstalen. Den svenska beredskapen kring att ”skydda de äldre”, som upprepats under pandemin, saknades dessutom helt anser hon.
– Det avslöjar väldiga samordningsbrister där den ene skyller på den andre. Och i grunden är det regeringen som tillåtit detta hända, säger hon till DN.
Sara Byfors fick frågor av TT på dagens presskonferens gällande den hårda kritiken från den förra statsepidemiologen.
– Egentligen gör vi samma iakttagelse, det har inte fungerat väl att skydda äldre i äldreomsorgen. Om det skulle ha hjälpt att stänga ner samhället får stå för henne. Det har vi inte sett som väg framåt. Det är stora förändringar som skulle behövt göras. Vad det hade fått för effekt är svårt att säga. Även i Sverige har samma åtgärder sett olika ut i olika regioner. Om man hade hunnit göra något i kortare tid i början hade folk ändå behövt gå till arbeten i äldrevården. Vi tror inte det hade haft stor effekt, svarade Sara Byfors.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.