Skip to Content

Skolor 1 Arkivfoto: Nya Tider

Tiotusentals nyanlända trängs in i svenska skolor

Under 2015 kom över 70 000 personer till Sverige som hävdar att de är barn. Det innebär cirka åtta nya skolklasser varje dag. De nyanlända har rätt till skolgång enligt svensk lag, och har nu börjat fylla ut skolorna. Enligt en ny lag skall dessa elever också delta i vanlig undervisning, i ordinarie klasser.

Publicerad: 25 februari, 2016, 17:45

  • Svenska

Den stora migrantvågen har varit påfrestande även för den redan hårt ansatta svenska skolan. Nyanlända ungdomar från olika delar av världen placeras nu ut i vanliga skolklasser, något som skapar ännu tuffare villkor på skolor där man redan kämpar med att uppnå godkända betyg för eleverna. Under 2015 sökte 70 384 ungdomar asyl i Sverige, varav 35 369 var så kallade ensamkommande, enligt statistik från Migrationsverket. Det betyder cirka fyra normalstora grundskolor i veckan eller åtta skolklasser per dygn. Till detta kommer ett okänt antal som vistas i landet illegalt, men som enligt svensk lag ändå har rätt att gå i skolan. Svårigheterna visade sig direkt vid skolstarten av vårterminen. ”Flyktingbarnen fyller skolorna till brädden i Norrbotten”, ”Örebro: Hårt jobb med att få plats för alla i skolan” och liknande alarmerande rubriker syntes i lokalpressen. Vissa kommuner är särskilt hårt drabbade, i till exempel Överkalix, Pajala och Jokkmokk är var tredje tonåring som bor i kommunen en asylsökande pojke.
– De får rent fysiskt inte plats på vår skola, säger Caisa Isaksson, rektor i Porjus, till Norrbottenskuriren.
– Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw som tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet i Örebro, till lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Lagen tvingar in nyanlända i vanliga klasser

En ny lag började gälla den 1 januari, enligt vilken skolorna inte får hålla nyanlända åtskilda från vanlig undervisning. De får även fortsättningsvis gå i särskilda förberedandeklasser, men en del av undervisningen måste ske i ordinarie klasser. Ingen får heller gå i förberedandeklass i mer än två år. I regeringens proposition, som lades fram för drygt ett år sedan och som nu alltså blivit lag, står även att skolan skall bedöma elevens skolbakgrund och kunskaper inom två månader. Denna bedömning står sedan som grund när man ska bestämma vilken årskurs eleven placeras i. Kunskaperna varierar kraftigt hos de nyanlända, vilket kan leda till att elever placeras i årskurser där de blir flera år äldre än sina klasskamrater. Inte minst kan detta bli fallet för ungdomar som ljugit om sin ålder för att kvala in som ”ensamkommande barn”. Att sätta någon som inte kan svenska, och kanske inte heller kan läsa och skriva i ordinarie klasser, sätter förstås stor press på lärare som redan kämpar med att upprätthålla god undervisningskvalitet och ordning i klassen. En av de skolor som inte klarar lagens krav är grundskolan i Borgholm på Öland, som på kort tid fått ta emot 250 asylsökande. De går i särskilda klasser vid sidan om den vanliga undervisningen, rapporterade SVT den 8 januari. Det beror på att det skulle bli ”för rörigt att integrera barnen i vanlig klass”. Enligt skolförordningen gäller även att alla elever har rätt till individanpassad undervisning. Det betyder bland annat att alla elever vid behov ska få studiehandledning på sitt modersmål.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

i sverige tillsätts inget fluorid i dricksvatten, men det sker i bland annat USA och Kanada.

Fluorid i dricksvatten – ett neurotoxin

Tillsättning av fluorid i dricksvattnet har länge varit en omdebatterad fråga och en studie från 2014 klassar fluorid som ett nervgift med negativ inverkan på barns hjärnor.

Polis mc_940x570_tntn

Den svenska poliskåren i sönderfall

PolisenSamtidigt som kriminaliteten i Sverige blir allt grövre, håller landets poliskår på att rasa samman. Allt färre söker polisutbildningen, många hoppar av redan innan de tagit examen och såväl unga som erfarna poliser slutar för att de inte står ut längre.

streck

Samordnaren måste ta hotet på allvar

DEBATT

DSC_0030_940x428_tntn

Kritik mot amerikansk lag om märkning av GMO-innehåll

GMODen amerikanska senaten har nu godkänt ett lagförslag för märkning av genmodifierade produkter, men kritiker menar att innehållet är så urvattnat att det snarare försämrar lagstiftningen på området.

tre

Nya Tider ger svar på tal: vi är en nyhetstidning, inget annat

Vi har tillfrågat en socionom, en professor och en jurist om hur de skulle beskriva Nya Tider. De känner till tidningen väl – alla tre har själva skrivit i Nya Tider.

Karl-Olov Arnstberg, professor. Foto: Nya Tider

Övergrepp och politisk korrekthet

Tafsningar och grövre sexuella övergrepp har plötsligt blivit väldigt aktuellt. Om man lyssnar på den politiskt korrekta förklaringen som förs fram av allt ifrån diverse kändisar till polisens presstjänst, kan man tycka att det är märkligt att det uppmärksammas just nu, med armbanden ”tafsa inte”, paneldiskussioner och debattartiklar. Enligt dem har tafsningar på badhus och festivaler nämligen alltid skett och det har absolut inget med den stora migrantvågen av unga män att göra. Professor Karl-Olov Arnstberg kallar detta för ”ivrig lögnaktighet” där den ideologiska positioneringen är viktigare än sanningen.

BLM i New York Foto Millions March Facebook Wiki_940x449_tntn

Rika globalister bakom stöd till BLM-rörelsen

Black Lives Matter och andra radikala svarta aktivistorganisationer finansieras av mäktiga krafter, bland dem den kände valutaspekulanten, mångmiljardären och samhällsomstörtaren George Soros.

milwaukee stillbild privat plundrare940x418_tntn

Upplopp i Milwaukee

Svarta protesterar, media mörkar efter att brottsling skjutits ihjäl

Netto2_tntn

Netto-butik drabbad av sanitär olägenhet

KalmarEn Nettobutik i Kalmar har under en tid haft problem med att flera personer uträttar sina behov utanför butiken. – Vi har pratat med kommunen men de vägrar göra något, säger personalen uppgivet till Nya Tider.

hDSC_0837

På plats: Sanna Hill med Hatune Foundation i Egypten

EGYPTENNya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill besökte tillsammans med grundaren av Hatune Foundation, Hatune Dogan, Kairo och de norra delarna av Egypten under juli månad. De besökte bland annat ett område kallat Mokattam, där 70 000 kristna lever i misär. Många hade tvingats fly från förföljelse i norra Egypten. Tidigare i år åkte Sanna Hill och Hatune Dogan till Irak och Turkiet.

hot och ofredanden. Skribenten har sjukskrivit sig då hon inte längre klarar av att arbeta som spårvagnsförare. Arbetsmiljön är helt enkelt inte tillräckligt trygg. Foto: Nya Tider

Hot och ofredanden – vardag för spårvagnsförare

InsändareAtt arbeta som spårvagnsförare i Göteborg i dag blir allt tuffare. I dag är inte den enda utmaningen att tidtabellen ska hållas. Ifrågasättande och hot, både verbalt och fysiskt, har blivit allt vanligare. Artikelförfattaren, en anställd spårvagnsförare som vill vara anonym, är i nuläget sjukskriven då hon inte klarar av att jobba under dessa svåra omständigheter. Hon berättar här om sina erfarenheter, om den eskalerande otryggheten hon upplever på sin arbetsplats och frustrationen att inte kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att ständigt bli ifrågasatt.

trump_thumbs_up_low_res_990x460_tn

Trumps kamp om världen

Donald Trump har uppnått positionen som Republikanernas president- kandidat genom att skickligt angripa den ene konkurrenten efter den andra. Nu står striden inte längre om Republikanerna, utan om världen.

SA5 photo Dan Roodt_940x480_tn

Sydafrikas styrande ANC tappar i kommunalval

– Radikala Economic Freedom Fighters ökar, vill beslagta vitas mark

streck

Fientlighet och hederlighet

bomässan

Bokmässan – årets största hycklare

YTTRANDEFRIHETBokmässan har övergett sin tidigare ståndpunkt att värna yttrandefriheten, nu är Nya Tider inte längre välkomna.

Sveriges största myrområde

På västra delen av det småländska höglandet ligger Store Mosse nationalpark, Sveriges största myrområde söder om Lappland och en av Sydsveriges största högmossar. Mossen med de fågelrika sjöarna och de olika vandringslederna lockar tusentals besökare året runt, även på hösten och vintern, och är på sommaren ett populärt turistmål för tyskar och holländare såväl som för svenskar.