Skip to Content

Skolor 1 Arkivfoto: Nya Tider

Tiotusentals nyanlända trängs in i svenska skolor

Under 2015 kom över 70 000 personer till Sverige som hävdar att de är barn. Det innebär cirka åtta nya skolklasser varje dag. De nyanlända har rätt till skolgång enligt svensk lag, och har nu börjat fylla ut skolorna. Enligt en ny lag skall dessa elever också delta i vanlig undervisning, i ordinarie klasser.

Publicerad: 25 februari, 2016, 17:45

  • Svenska

Den stora migrantvågen har varit påfrestande även för den redan hårt ansatta svenska skolan. Nyanlända ungdomar från olika delar av världen placeras nu ut i vanliga skolklasser, något som skapar ännu tuffare villkor på skolor där man redan kämpar med att uppnå godkända betyg för eleverna. Under 2015 sökte 70 384 ungdomar asyl i Sverige, varav 35 369 var så kallade ensamkommande, enligt statistik från Migrationsverket. Det betyder cirka fyra normalstora grundskolor i veckan eller åtta skolklasser per dygn. Till detta kommer ett okänt antal som vistas i landet illegalt, men som enligt svensk lag ändå har rätt att gå i skolan. Svårigheterna visade sig direkt vid skolstarten av vårterminen. ”Flyktingbarnen fyller skolorna till brädden i Norrbotten”, ”Örebro: Hårt jobb med att få plats för alla i skolan” och liknande alarmerande rubriker syntes i lokalpressen. Vissa kommuner är särskilt hårt drabbade, i till exempel Överkalix, Pajala och Jokkmokk är var tredje tonåring som bor i kommunen en asylsökande pojke.
– De får rent fysiskt inte plats på vår skola, säger Caisa Isaksson, rektor i Porjus, till Norrbottenskuriren.
– Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw som tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet i Örebro, till lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Lagen tvingar in nyanlända i vanliga klasser

En ny lag började gälla den 1 januari, enligt vilken skolorna inte får hålla nyanlända åtskilda från vanlig undervisning. De får även fortsättningsvis gå i särskilda förberedandeklasser, men en del av undervisningen måste ske i ordinarie klasser. Ingen får heller gå i förberedandeklass i mer än två år. I regeringens proposition, som lades fram för drygt ett år sedan och som nu alltså blivit lag, står även att skolan skall bedöma elevens skolbakgrund och kunskaper inom två månader. Denna bedömning står sedan som grund när man ska bestämma vilken årskurs eleven placeras i. Kunskaperna varierar kraftigt hos de nyanlända, vilket kan leda till att elever placeras i årskurser där de blir flera år äldre än sina klasskamrater. Inte minst kan detta bli fallet för ungdomar som ljugit om sin ålder för att kvala in som ”ensamkommande barn”. Att sätta någon som inte kan svenska, och kanske inte heller kan läsa och skriva i ordinarie klasser, sätter förstås stor press på lärare som redan kämpar med att upprätthålla god undervisningskvalitet och ordning i klassen. En av de skolor som inte klarar lagens krav är grundskolan i Borgholm på Öland, som på kort tid fått ta emot 250 asylsökande. De går i särskilda klasser vid sidan om den vanliga undervisningen, rapporterade SVT den 8 januari. Det beror på att det skulle bli ”för rörigt att integrera barnen i vanlig klass”. Enligt skolförordningen gäller även att alla elever har rätt till individanpassad undervisning. Det betyder bland annat att alla elever vid behov ska få studiehandledning på sitt modersmål.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Kommentarer inaktiverade.

axel_940x460_tn

KRÖNIKA: Kyrkorna, demokratin och Nya Tider

KRÖNIKA

massaker-pa-sorjande-stillbild-rt_940x400_tn

Grova krigsbrott i Jemen – begångna av Saudiarabien, understödda av Väst

JEMENDet redan utarmade landet har bombats sönder och samman med amerikansktillverkade stridsflygplan och bomber. Tusentals civila har dödats och miljontals tvingats på flykt. I västmedia hörs knappt några protester eftersom den oljerika wahhabistiska dynastin är allierad med västmakterna.

Test

The Royal Saudi Air Force maintainers help their pilots get ready for take off on February 1, 2008, Seymour Johnson AFB, North Carolina.  The Royal Saudi Air Force passes through Seymour Johnson AFB, to participate in Red Flag at Nellis, AFB, Las Vegas.  

(US Air Force photo by Airman First Class Salma Din)(Released)

Den hycklande världspolisen

KRÖNIKAI samma veva som USA:s president Barack Obama tog emot Nobels fredspris i Oslo 2009, skrev han på en order om angrepp på ytterligare ett land, Jemen. Det lilla fattiga landet får i dag utstå bombardemang från sin granne, USA:s allierade Saudiarabien, som bara förra året köpt vapen för 57 miljarder kronor, mestadels från USA. Inga övergrepp mot civilbefolkningen är tydligen för stora för USA när det gäller allierade i den nya stora konflikten som utkristalliseras i världen.

img_3792_940x410_tn

Grankåda och riddare – Stora Hjärtslaget på Kvarngården i Knivsta

KULTURDen första helgen i oktober avlöpte Stora Hjärtslaget på Kvarngården i Knivsta, mitt emellan Uppsala och Stockholm. Det är ett välgörenhetsevenemang med marknad och tornerspel som Hjärtebarnsföreningen i Uppsala län arrangerar tillsammans med tornerlaget Nordic Knights.

img_9414_940x529_tn

Thailands kung har avlidit

UTRIKESKung Bhumibol Adulyadej Rama IX av Chakridynastin har avlidit, 88 år gammal. Han hade varit sjuk en längre tid och nyligen drabbats av en infektion och sviktande leverfunktion.

Jan Myrdal skriver exklusivt i veckans nummer av Nya Tider

YTTRANDEFRIHETEn av Sveriges mest kända författare skriver i Nya Tider. Myrdal menar bland annat att Nya Tider är en mer balanserad tidning än Dagens Nyheter.

Det var först 1753 som den nya kalendern antogs i Sverige och blev ”Utgifwen Af Dess Wetenskaps Academie”. Svenskarna hade först motsatt sig kalenderbytet. Som synes på denna bild hade månaderna andra namn på den tiden. Dessa var: Torsmånad, Göjemånad, Vårmånad, Gräsmånad, Blomstermånad, Sommarmånad, Hömånad, Skördemånad, Höstmånad, Slaktmånad, Vintermånad, Julmånad.

Från Julius Caesar till påven Gregorius – Den gregorianska kalenderns införande i Europa

KULTURoktober 1582 infördes en ny kalender i Polen och Spanien: den gregorianska. Därmed påbörjades ersättandet av den kalender som varit dominerande i Europa sedan Julius Caesars kalenderreform år 46 f.Kr. I februari 1753 infördes den gregorianska kalendern i Sverige. Denna kalender, som fått sitt namn efter påven Gregorius XIII som antog den, är ett resultat av en justering av den julianska.

värderingarnas roll i integrationen diskuteras. Från vänster Helle Klein (Dagens Arbete) och Gustaf Arrenius (IFFS), Bi Puranen (WVS), Pontus Strimling (normforskare) och Birgitta Essén (prof. kvinno- och mödrahälsovård). Foto: Nya Tider

Nya Tider på plats under Migrationsdagen: ”Lever i en ny folkvandringstid”

INRIKESAv regeringen utsedda experter höll en temadag för att diskutera migration i ett längre tidsperspektiv. Det visar sig att trots de omfattande svårigheterna efter förra årets migrationsvåg och det groende missnöjet hos befolkningen har de statliga forskarna bara positivt att säga om den ”nya folkvandringstiden”.

dsc_0059_940x440_tn

Medeltidsmusiker äntrade scenen

KULTURÖsigt värre blev det när bandet Jordbrand under medeltidsveckan på Gotland äntrade scenen och rev av en timmes konsert med rockig medeltidsmusik.

img_3657_940x500_tn

Nya Tider intervjuar Republika Srpskas inrikesminister: Det finns ett ”vitt al-Qaida”

UTRIKESRepublika Srpskas inrikesminister Dragan Lukač betonar att den nyligen genomförda folkomröstningen om en nationaldag för enklaven inte ska ses som ett steg mot självständighet, eftersom han är mycket medveten om att en sådan handling skulle kunna leda till ännu ett krig. I en intervju med Nya Tider poängterar han att varje nation har sin nationaldag, och att Republika Srpska därför också bör ha en. Han menar vidare att det finns ett ”vitt al-Qaida”, som består av bosnier som ser ut som européer, men samtidigt är muslimska jihadister.

dodik-press-conferens-at-rs-parlament-after-referendum_940x397_tn

Republika Srpska utmanar genom kontroversiell folkomröstning

UTRIKESResultatet av omröstningen visade att det finns ett överväldigande stöd för enklavens nationella intresse och stärkte därtill president Milorad Dodiks position.

streck

Ryska underrättelsetjänsten i utlandet får ny direktör

UTRIKESDen ryska civila underrättelsetjänsten i utlandet, SVR, får en ny direktör som heter Sergej Narysh­kin. Han har tidigare varit talman för det ryska parlamentet Duman.

_dsc7330060312

Kvinnor mot islamisering – en europeisk rörelse

INRIKESIslam är mer en ideologi än en religion och islamiseringen kommer så småningom bli kännbar för alla, inte minst kvinnor. Det menar den flamländska politikern Anke Van dermeersch, som har skrivit en bok om frågan och även bildat en organisation för att bemöta hotet på europeisk nivå.

104a6349_940x440_tn

Romer ockuperar skolgård

INRIKESSvenskfinska skolan på Kungsholmen i Stockholm har en längre tid haft problem med romer som nattetid tar över skolgården och använder den som övernattningsplats. Det uppstår sanitära olägenheter – trappor och buskar används som toaletter. Skolan kan inget göra eftersom skolgården är allmän plats.

nem_940x440_tn

Ungern röstar nej till EU:s migrantkvoter

UTRIKESDet blev ett rungande nej i den ungerska folkomröstningen den 2 oktober, där inte mindre än 98,3 procent av de avgivna rösterna sade nej till de av EU påtvingade migrantkvoterna.