Skip to Content

Skolor 1 Arkivfoto: Nya Tider

Tiotusentals nyanlända trängs in i svenska skolor

Under 2015 kom över 70 000 personer till Sverige som hävdar att de är barn. Det innebär cirka åtta nya skolklasser varje dag. De nyanlända har rätt till skolgång enligt svensk lag, och har nu börjat fylla ut skolorna. Enligt en ny lag skall dessa elever också delta i vanlig undervisning, i ordinarie klasser.

Publicerad: 25 februari, 2016, 17:45

  • Svenska

Den stora migrantvågen har varit påfrestande även för den redan hårt ansatta svenska skolan. Nyanlända ungdomar från olika delar av världen placeras nu ut i vanliga skolklasser, något som skapar ännu tuffare villkor på skolor där man redan kämpar med att uppnå godkända betyg för eleverna. Under 2015 sökte 70 384 ungdomar asyl i Sverige, varav 35 369 var så kallade ensamkommande, enligt statistik från Migrationsverket. Det betyder cirka fyra normalstora grundskolor i veckan eller åtta skolklasser per dygn. Till detta kommer ett okänt antal som vistas i landet illegalt, men som enligt svensk lag ändå har rätt att gå i skolan. Svårigheterna visade sig direkt vid skolstarten av vårterminen. ”Flyktingbarnen fyller skolorna till brädden i Norrbotten”, ”Örebro: Hårt jobb med att få plats för alla i skolan” och liknande alarmerande rubriker syntes i lokalpressen. Vissa kommuner är särskilt hårt drabbade, i till exempel Överkalix, Pajala och Jokkmokk är var tredje tonåring som bor i kommunen en asylsökande pojke.
– De får rent fysiskt inte plats på vår skola, säger Caisa Isaksson, rektor i Porjus, till Norrbottenskuriren.
– Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw som tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet i Örebro, till lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Lagen tvingar in nyanlända i vanliga klasser

En ny lag började gälla den 1 januari, enligt vilken skolorna inte får hålla nyanlända åtskilda från vanlig undervisning. De får även fortsättningsvis gå i särskilda förberedandeklasser, men en del av undervisningen måste ske i ordinarie klasser. Ingen får heller gå i förberedandeklass i mer än två år. I regeringens proposition, som lades fram för drygt ett år sedan och som nu alltså blivit lag, står även att skolan skall bedöma elevens skolbakgrund och kunskaper inom två månader. Denna bedömning står sedan som grund när man ska bestämma vilken årskurs eleven placeras i. Kunskaperna varierar kraftigt hos de nyanlända, vilket kan leda till att elever placeras i årskurser där de blir flera år äldre än sina klasskamrater. Inte minst kan detta bli fallet för ungdomar som ljugit om sin ålder för att kvala in som ”ensamkommande barn”. Att sätta någon som inte kan svenska, och kanske inte heller kan läsa och skriva i ordinarie klasser, sätter förstås stor press på lärare som redan kämpar med att upprätthålla god undervisningskvalitet och ordning i klassen. En av de skolor som inte klarar lagens krav är grundskolan i Borgholm på Öland, som på kort tid fått ta emot 250 asylsökande. De går i särskilda klasser vid sidan om den vanliga undervisningen, rapporterade SVT den 8 januari. Det beror på att det skulle bli ”för rörigt att integrera barnen i vanlig klass”. Enligt skolförordningen gäller även att alla elever har rätt till individanpassad undervisning. Det betyder bland annat att alla elever vid behov ska få studiehandledning på sitt modersmål.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Kommentarer inaktiverade.

haarmann-studerar-tartaria-tavla-stillbild_940x440_tntn

”Världens första skriftspråk” är europeiskt

HistoriaEn 7 000 år gammal lertavla från Bulgarien kan bevisa att den skrivna kommunikationen inte uppfanns i Mesopotamien som man hittills lärt ut, utan i Europa, närmare bestämt på Balkan. Om det stämmer måste historien om civilisationens uppkomst skrivas om.

frdsc_0168

Bildextra: Stort intresse när Nya Tider ställde ut på Bokmässan i Göteborg

BOKMÄSSANDet blev ett översvallande mottagande på Bokmässan i Göteborg, då många kom för att visa sitt stöd för Nya Tider och lyckönska tidningen. Det var stundtals stor trängsel då besökare kom fram för att ställa frågor, ta en gratistidning, köpa någon bok eller lyssna till de regelbundna presentationerna.

krdsc_0560

Sanna Hill med Hatune Foundation i Irak: En resa i krigets brutala verklighet

REPORTAGEUnder våren åkte Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill till krigets Irak och det oroliga Turkiet tillsammans med tyskturkiska nunnan Hatune Dogan. Dagarna på resande fot i IS fotspår skildras här av Sanna Hill.

streck

Sanningens röst i ett förljuget medieklimat

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

anklagar-usa-foto-ppd-toto-lozano_800x400_tntn

Filippinerna går egen väg: Duterte vill ha bort amerikansk militär

FilippinernaFilippinernas president Rodrigo Duterte anklagar amerikanska soldater för att genom historiska krigsförbrytelser ha startat konflikten med muslimerna i de södra delarna av önationen. Han menar även att amerikanernas närvaro i dag gör mer skada än nytta och vill därför att de omedelbart lämnar området. Presidenten lägger även om utrikespolitiken på ett sätt som troligen förargar Washington mer än tidigare uppseendeväckande verbala utspel.

bon_i_goteborg_20130928_vy

Krönika: Jag håller Åsa Linderborg ansvarig

BOKMÄSSAN

new-bitmap-image_940x375_tntn

Folkets Hus nekar SD att hyra lokal

Sverigedemokraterna i Norrtälje hade bjudit in till en föreläsning med den kände opinionsbildaren Ian Wachtmeister, men 48 timmar före drog sig Folkets Hus ur. Föredraget genomfördes till slut i en annan lokal.

dsc_0233r_920x400_tntn

Vill ha 250 miljoner från Migrationsverket

Det har varit många turer kring kryssningsfartyget Ocean Gala sedan företaget Floating Accomodations skrev avtal med Migrationsverket. Företagets vd Kjell Tandberg anser att han ska ha betalt enligt avtalet, 800 000 kronor per dygn, även om båten stått tom. För Nya Tider beskriver han hur turerna runt asylboendet har präglats av dubbelspel från både Härnösands kommun och Migrationsverket.

streck

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Nya Tider v. 38

terrorist_940x400_tn

Kenya försöker gå vidare efter Westgate

KENYANya Tiders korrespondent Cate Mukei har pejlat stämningen i sin hemstad Nairobi nu tre år efter massakern, men hon minns också sin väninna, Ruhila, som dödades i Westgate när hon var med och anordnade en matlagningstävling för barn.

om22mcjqsehsjstrcnks_tntn

Svensk sci-fi övertygar

BOKRECENSIONMan blir inte rik på att skriva science fiction i Sverige. Svenskskriven sf har aldrig blivit bestsellers och kommer heller aldrig att bli det. Det enda man kunnat tjäna pengar på är översättning av amerikanska och engelska titlar. Men knappt ens detta lönar sig längre.

bokmassan

Bokmässan håller seminarium om Nya Tider – utan Nya Tider

YTTRANDEFRIHETDet har varit många turer kring Bokmässan i Göteborg och AlternaMedias medverkan. Under mässan kommer därför ett särskilt seminarium att hållas, där ett antal representanter för etablerade medier är inbjudna, men ingen representant för detta bokförlag eller denna tidning. Nya Tider har därför kontaktat mässansvariga Maria Källsson för att höra hur hon har resonerat.

frauke-petrys-bil

Attacker mot invandringskritiska AfD inför dagens val

TYSKLANDNär väljarna i delstaten Berlin den 18 september gick till valurnorna för att välja sitt parlament, hade det EU- och invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) utsatts för olika attacker 800 gånger under det gångna året.

trump_ghp_fayetteville_18_940x410_tntn

Donald Trump tar åter ledningen över Clinton

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har en reell möjlighet att bli USA:s näste president och noterar åter framgångar i opinionen. Nya Tider försöker här ge en kortfattad bild av Donald Trumps position på områdena invandring, utrikespolitik och ekonomi.

vikingaskeppet Tälja, byggt av ekträ enligt vikingatidens metoder. Det seglar alldeles utmärkt även i hög sjö, och man företog en tur ända till S:t Petersburg utan problem. Närmast står Göran Jacobson från föreningen Viksbåten. På bilden överst framträder gruppen Medvind framför samma skepp.

Gunnes gård, på besök i vikingatid

Som att resa tusen år tillbaka i tiden. Höstmarknaden på Gunnes vikingagård i Uppland den första helgen i september varje år är en upplevelse för alla sinnen, en historiens närvaro på ett sätt som inga historieböcker kan förmedla.