Planerna på att bygga detta ”Guds hus” i Fisksätra, Nacka kommun i södra Stockholm, började formuleras 2009. Fisksätra är ett invandrartätt område med stor muslimsk befolkning. Året därefter presenterade prästen och tidigare biskopen i Karlstads stift Bengt Wadensjö projektet i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han refererar där inledningsvis till Sverigedemokraterna:
”När rädslan för det okända i form av islam nu ger Sverige en profil i nyhetsflödet genom att SD tar plats i riksdagen vill jag lyfta fram en helt annan bild av Sverige. Jimmie Åkesson skrev i Aftonbladet den 20 oktober 2009 att ’Muslimerna är vårt största utländska hot’. I Nacka tror vi inte att invandrare eller muslimer skulle vara ett hot. De är en tillgång.”
Bengt Wadensjö menade att muslimer och kristna förenas i tanken att Gud är en och tillade att ”muslimer är generellt fridsamma och ärliga”, samt att projektet skulle innebära att ”världsfreden börjar i Fisksätra”.
Överklaganden och avslag
Rent konkret är tanken att moskén ska byggas bredvid kyrkan och förenas med denna genom en gemensam inglasad foajé. Den muslimska församlingen har fått köpa marken som behövs för 300 000 kronor, ett belopp som inte kommer att betalas förrän projektet är klart.
Kritik mot planerna har inte saknats. Så snart projektet tillkännagavs överklagades beslutet om bildandet av en insamlingsstiftelse till Stockholms domkapitel, med motiveringen att det stred mot Svenska kyrkans grundläggande uppgift. Domkapitlet bedömde att projektet visst föll inom den kristna uppgiften och avslog yrkandet. Frågan gick därefter vidare till Svenska kyrkans överklagandenämnd som fattade samma beslut som Domkapitlet.
Nya Tider kontaktar Carl Dahlbäck, som är kyrkoherde i Nacka församling och en av de drivande bakom projektet. Angående kritiken om att byggandet av en moské knappast kan höra till kyrkans kärnverksamhet säger han:
– Kärnverksamhet för kyrkan är ju ett fredsbudskap, att leva i frid och fred med alla människor av alla de slag, både troende och icke troende. Det måste ju vara en kärnverksamhet. Det är det vi både gör och planerar för. Goda religionsmöten, kan man säga. Men det här är ju inte bara ett hus för troende, utan ett hus för alla människor.
Kyrkans kalkyl för att uppföra den nya byggnationen uppgår till 39 miljoner kronor, ett belopp som alltså ska samlas in genom bidrag. När insamlingsstiftelsen bildades satt bland andra den nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) och LO:s före detta ordförande Wanja Lundby-Wedin i styrelsen. Nacka församling, där Fisksätra ingår, ansökte också hos Stockholms stift om 1,5 miljoner som delfinansiering av de 3,2 miljoner man ville satsa på att marknadsföra projektet och insamlingen. Stiftsstyrelsen avslog detta med sju röster mot sex. Bland dem som röstade för det ekonomiska bidraget märks biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne, som sedan reserverade sig mot avslaget och meddelade att hon fortsätter att uppmuntra och be för projektet.
I november 2014 fattade Nacka församling beslutet att överföra testamenterade medel till insamlingsstiftelsen, alltså pengar från avlidna som velat stödja Svenska kyrkan. Även detta beslut överklagades till Domkapitlet, som avslog också denna protest. För Nya Tider berättar Carl Dahlbäck om hur han ser på kritiken mot användningen av dessa medel:
– Det finns ju olika synpunkter på allt, och även det, så klart. Men när det gäller det här startkapitalet, var det ett testamente på ABB-aktier, som vi fick av en för oss okänd person. Det var inte stipulerat till något särskilt ändamål och då tyckte vi att det kom väldigt lägligt i tiden och att det inte var pengar från kyrkoavgifter och våra medlemmar, utan vi fick det förbehållslöst och kunde skänka det till ett gott ändamål.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.