Skip to Content

Christer Ericsson

Artiklar av Christer Ericsson

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Befrielsen av Mosul har kört fast efter förluster

UTRIKESDagliga framgångsrapporter från militärledningarna i Bagdad, Erbil och Pentagon gällande deras styrkors insatser mot Islamiska staten (IS), i och kring den irakiska storstaden Mosul kan inte längre dölja att offensiven inte går som tänkt. Dåligt väder bidrar, men främst handlar det om starkare försvarsförmåga än väntat från IS och sammantaget svaga insatser från de irakiska säkerhetsstyrkorna. Förlustsiffrorna fortsätter stiga medan framryckningen börjar avstanna och IS går till allt fler och större mottattacker.

Amerikanska kommandosoldater: ”Vi tränar islamistiska terrorister åt CIA”

UTRIKESEfter att tre amerikanska instruktörer dödats i Jordanien har upprörda kollegor inom specialstyrkorna tagit bladet från munnen. De bekräftar nu att CIA tvingat dem att träna terrorister från både Islamiska staten (IS) och al-Qaida. Detta har skett i ett hemligt CIA-program som även fört in tusentals ton med vapen i Syrien. Ett undantag i den amerikanska terrorlagstiftningen gör det lagligt för USA:s utrikesminister att beordra stöd åt islamistgrupper som den egna administrationen terrorstämplat.

Mörkläggning av amerikanska elitsoldaters död

UTRIKESI skuggan av det amerikanska presidentvalet har något mycket uppseendeväckande skett i militära kretsar. På mindre än knappt fyra dygn har sex amerikanska kommandosoldater från den mytomspunna elitstyrkan Gröna baskrarna dödats, tre av dessa under oklara omständigheter utanför en flygbas i Jordanien.

BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

UTRIKESRysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Grova krigsbrott i Jemen – begångna av Saudiarabien, understödda av Väst

JEMENDet redan utarmade landet har bombats sönder och samman med amerikansktillverkade stridsflygplan och bomber. Tusentals civila har dödats och miljontals tvingats på flykt. I västmedia hörs knappt några protester eftersom den oljerika wahhabistiska dynastin är allierad med västmakterna.

Jordanien: Protester mot hemligt gasavtal med Israel

UTRIKESTusentals demonstranter strömmade ut på gatorna i Jordaniens huvudstad Amman efter att regeringen i hemlighet tecknat avtal för att importera israelisk gas. Ett slag i ansiktet på en befolkning där en majoritet har palestinska rötter. I bakgrunden finns ett israeliskt dilemma att hitta köpare till stora gasfyndigheter i östra Medelhavet.

Al-Qaida: ”Amerikanerna är på vår sida”

UTRIKESUSA levererar vapen till Al-Qaida i Syrien via allierade till Washington och amerikanska instruktörer utbildar sedan på plats de islamistiska terroristerna att använda de avancerade vapnen. Det och mycket annat avslöjar en av den internationella terrororganisationens befälhavare i en intervju med en av Tysklands större tidningar.

Filippinerna: Terror hotar fredsträvanden

FILIPPINERNAIslamiska staten etablerar sig på Filippinerna, västerlänningar halshuggs och bombdåd sprider terror. Bakom medias fokus på detta och den frispråkige presidenten Rodrigo Dutertes inte sällan uppseendeväckande uttalanden, döljer sig en fattig nations strävan efter fred och stabilitet som enligt allt fler undergrävs utifrån.

Filippinerna går egen väg: Duterte vill ha bort amerikansk militär

FilippinernaFilippinernas president Rodrigo Duterte anklagar amerikanska soldater för att genom historiska krigsförbrytelser ha startat konflikten med muslimerna i de södra delarna av önationen. Han menar även att amerikanernas närvaro i dag gör mer skada än nytta och vill därför att de omedelbart lämnar området.

Förutspår västvärldens kollaps

KINAXi Jinping höll på 95-årsdagen av det kinesiska kommunistpartiets grundande ett tal där det framkom att Kina inte längre tolererar nuvarande världsordning och inte räds de ”onda krafter” som upprätthåller den.

”Hemlig” amerikansk flygkampanj i Libyen

LibyenUnder hela augusti månad har USA genomfört en omfattande flyginsats i Libyen där den amerikanska marinkåren spelar en huvudroll. Nya Tider har tagit del av information som gör gällande att operationen fortgår efter de ursprungligen planerade 30 dagarna. Slutstriden pågår nu i hamnstaden Sirte där Islamiska staten (IS) har sitt starkaste fäste. För Washington innebär det ytterligare en front i flygkriget mot IS.

Geopolitiskt schack med strategiskt bombflyg

Ryska överljudsbombflygplan av typen Tu-22M3 anlände i mitten av augusti till Iran för utplacering på en bas som Ryssland sades ha fått permanent tillträde till.

Läsarfråga: ”Vem bombar egentligen sjukhus i syriska Aleppo?”

Säkerhetstjänst kände till självmordsbombare

TysklandEn av fyra terrorattacker som under kort tid ägde rum i det migrationstyngda Tyskland, drabbade staden Ansbach i delstaten Bayern. Trots västmedias mycket omfattande rapportering om terrordådet så har de ”missat” i princip allt det viktigaste, inte minst vital information om självmordsbombaren. Nya Tider sammanställer här de viktigaste delarna.

Misslyckad kupp kan leda till förnyad migrantvåg

Efter det fallerade kuppförsöket i mitten av juli har Ankara inte bara visat ilska mot Washington, som pekats ut som mer eller mindre medskyldiga, utan tonläget har även höjts mot EU. Turkiet kräver att EU istället för att oroa sig över de pågående utrensningarna i Turkiet ska hålla sina löften för att Ankara fortsatt ska stävja migrantströmmen till Europa. Bara i Turkiet finns tre miljoner syriska flyktingar. Samtidigt kokar missnöjet i Europa.

Turkiet: ”Amerikansk general organiserade kuppen”

TurkietTurkisk media pekar ut den amerikanske före detta ISAF-chefen i Afghanistan som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen och den som distribuerade finansiellt stöd. Nato-landet Turkiet har efter kuppen hamnat på kollisionskurs med Natos ledande makt USA. Det är den andra supermakten man använder högljudd retorik mot efter att Ankara beordrade nedskjutningen av ett ryskt attackflygplan i november.

Helikopter nedskjuten – Franska elitsoldater bland de stupade

LibyenEfter nedskjutningen erkänner nu Frankrike att man har specialstyrkor i det våldsdrabbade landet, något Nya Tider rapporterade om redan för över fyra månader sedan. Libyen har befunnit sig i ett konstant tillstånd av kaos sedan islamister med hjälp av Nato slog sönder landet 2011. Mängder av rivaliserande fraktioner och deras olika miliser strider om makten. Islamiska staten har sedan etablerandet 2014 kraftigt stärkt sin närvaro, något som resulterat i att väst skickat in specialstyrkor och planerar för en större intervention. För en framgångsrik insats krävs dock libysk enighet.

Ny president i Filippinerna

FilippinernaMånga höll andan i önationen när den hårdföre Rodrigo Duterte tillträdde som statschef och undrade om han skulle leva upp till sitt tuffa prat om att ta itu med kriminalitet och korruption. De miljoner fattiga och alltmer desperata filippiner som satt sitt hopp till honom fann dock inga skäl att vara besvikna efter hans första vecka på arbetet.