Skip to Content

julbord. Asylsökande bjuds på julbord – troligen med fläsket borttaget – för integrationens skull, men kommunens anställda blir utan. Foto: Högberga Gård
ALINGSÅS

Julbord slopas när asylmottagande ska betalas

Publicerad: 23 december, 2016, 16:50

 • Svenska

I år har Alingsås kommun beslutat att slopa julborden för kommunens 3 000 anställda, vilket är tänkt att ge en besparing på en miljon kronor. Varför Alingsås måste spara framgår av några stycken i förordet till Alingsås kommuns årsredovisning för 2015, där kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S) bland annat skriver:

”Flyktingkrisen i Mellanöstern som orsakat en stor migration till Sverige med många ensamkommande barn och nyanlända som kommit till Alingsås har påverkat våra verksamheter och samhällsplanering.”
Han menar vidare att ekonomin ändå har klarat sig förvånansvärt väl:

”I skenet av att kommunen i en tid av kraftig ansträngning och behov av snabba omprioriteringar för att möta behoven i spåren av flyktingkrisen, så får årets resultat trots allt anses vara ett starkt resultat.”

I Alingsås tidning berättas samtidigt om att Mira asylboende i samma kommun anordnar julbord för 90 personer och att detta uppskattas av de boende. En av tidningens läsare uttrycker i en insändare sin ilska över bortprioriteringen av de kommunanställda och skriver som avslutning:

”Nej, jag hoppas verkligen att alla chefer inom vård och omsorg samt våra kommunpolitiker sympatiserar med dom vårdanställda och inte äter något julbord i år eller tilldelar sig själva några julklappar.”

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dragos

  Så är det ju, pengarna måste gå till ”annat”.

 • Lars Åberg

  Omprioriteringar sker i hela samhället. Oavsett att ansvariga politiker framhåller att olika behov inte skall ställas mot varandra, går det inte att komma ifrån att, i en situation då de ekonomiska tillgångarna inte är obegränsade, ALLT vad man satsar för en verksamhet kunde ha använts för något annat ändamål.
  Detta gäller även utgifterna för migrationspolitiken, vilken med all rätt betraktas med stark misstro bland stora delar av befolkningen.
  Tyvärr vågar flertalet av dessa inte stå upp för sina åsikter i det dagliga umgänget med arbetskamrater, vilka närmast dagligen, vågar jag påstå, diskuterar kostnader, attityder bland migranter gentemot svenskar, myndigheters flathet, politikers lögner beträffande öppenhet om egentliga kostnader o nämnda problem etc..
  Det aktuella fallet i Alingsås är således endast ett bland, sannolikt, tusentals andra där den arbetande delen av befolkningen ställs åt sidan för att finansiera en insmickrande och undfallande attityd från ansvariga politikers sida.
  Exempel på detta uppenbaras dagligen i olika medier; åldringar som tvingas att leva på gröt och smörgås trots att svält bland dessa inom den kommunala ”omsorgen” återkommande kritiseras.
  Inte minst ställs kostnaden för migranter i Sverige mot de flyktingar som tvingas att leva o dö under vidriga förhållanden i krigszoner. Ett oerhört resursslöseri med finansiering av migrantomhändertagande i Sverige dödar i praktiken de som inte kan få hjälp på plats i hemlandet eftersom pengarna förbrukats i Sverige.
  Jag missunnar inte de entreprenörer, vilka genom myndigheters och politiker inkompetens och naivitet, har lagt grunden för en lönsam verksamhet att bli rika. Däremot finns det all anledning att ifrågasätta hur man från ytterst ansvarigt håll har kunnat låta utvecklingen nå den närmast katastrofala omfattning som nu är fallet.
  Sverige har enligt min uppfattning redan passerat ”point of no return” och kommer att kraschlanda.

  • Lennart

   Så är det. Migrationsindustrin har vuxit sig så stor och sysselsätter nu så mycket folk att den är omöjlig att stoppa. Om vi stängde gränserna nu, var skulle alla de tusentals anställda på Migrationsverket ta vägen? Och alla tolkar, advokater, asylboende-personal etc? Migrationsindustrin blir Sveriges undergång som välfärdsland. När bidragspengarna är slut kommer Sverige att bli ett nytt Libanon eller Balkan.

   • Avmaskad

    Var kom alla från som anställdes på Migverket när det svårt finna folk till teknikföretag?

    • Stanley

     Det krävs kompetent folk till teknikföretagen. Jag säger inte mer än så.

 • Dempa u Slotteborn

  2015 spenderade dessa kommungubbar 13.7 miljoner på representation. Detta är skamligt.

 • Lassekongo

  Det går bra nu…..

  • RollingHand

   … och ”Sverige har aldrig varit tryggare än nu” har jag fått mig förelagt..
   Fö såg jag Elvis på ICA i Nybro i julas……

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

KULTURDen 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Framtidsstaden – när väckelseretorik möter en krass verklighet

BOKRECENSIONMalmö är enligt databasen Numbeo just nu Europas andra farligaste stad efter Neapel. Journalisten Lars Åberg är aktuell med en bok om staden med den självförklarande titeln Framtidsstaden: om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Även om Åberg i egenskap av vänsterjournalist undviker den etniska dimensionen, så är den tillräckligt politiskt inkorrekt för att de politiker som figurerar i boken ska sluta svara på hans frågor.

Turkiska imamer i stor angiveriskandal i Tyskland

TYSKLANDI Tyskland har det avslöjats att en omfattande spioneri­skandal, där turkiska myndigheter låtit spionera på de egna landsmännen med hjälp av tusentals regimlojala informatörer, ägt rum. Nu avslöjas det att också imamer varit inblandade i angiveriverksamheten.

USA-etablissemangets släktband i fokus

USAEn lista med släktband mellan högt uppsatta amerikanska journalister och dito politiker har i flera år cirkulerat på nätet – och vuxit allt eftersom fler namn lagts till. Listan uppges visa hur det politiska etablissemanget under Clinton och Obama växte samman med det massmediala dito.

Gå till arkivet