Skip to Content

julbord. Asylsökande bjuds på julbord – troligen med fläsket borttaget – för integrationens skull, men kommunens anställda blir utan. Foto: Högberga Gård
ALINGSÅS

Julbord slopas när asylmottagande ska betalas

Publicerad: 23 december, 2016, 16:50

 • Svenska

I år har Alingsås kommun beslutat att slopa julborden för kommunens 3 000 anställda, vilket är tänkt att ge en besparing på en miljon kronor. Varför Alingsås måste spara framgår av några stycken i förordet till Alingsås kommuns årsredovisning för 2015, där kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S) bland annat skriver:

”Flyktingkrisen i Mellanöstern som orsakat en stor migration till Sverige med många ensamkommande barn och nyanlända som kommit till Alingsås har påverkat våra verksamheter och samhällsplanering.”
Han menar vidare att ekonomin ändå har klarat sig förvånansvärt väl:

”I skenet av att kommunen i en tid av kraftig ansträngning och behov av snabba omprioriteringar för att möta behoven i spåren av flyktingkrisen, så får årets resultat trots allt anses vara ett starkt resultat.”

I Alingsås tidning berättas samtidigt om att Mira asylboende i samma kommun anordnar julbord för 90 personer och att detta uppskattas av de boende. En av tidningens läsare uttrycker i en insändare sin ilska över bortprioriteringen av de kommunanställda och skriver som avslutning:

”Nej, jag hoppas verkligen att alla chefer inom vård och omsorg samt våra kommunpolitiker sympatiserar med dom vårdanställda och inte äter något julbord i år eller tilldelar sig själva några julklappar.”

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dragos

  Så är det ju, pengarna måste gå till ”annat”.

 • Lars Åberg

  Omprioriteringar sker i hela samhället. Oavsett att ansvariga politiker framhåller att olika behov inte skall ställas mot varandra, går det inte att komma ifrån att, i en situation då de ekonomiska tillgångarna inte är obegränsade, ALLT vad man satsar för en verksamhet kunde ha använts för något annat ändamål.
  Detta gäller även utgifterna för migrationspolitiken, vilken med all rätt betraktas med stark misstro bland stora delar av befolkningen.
  Tyvärr vågar flertalet av dessa inte stå upp för sina åsikter i det dagliga umgänget med arbetskamrater, vilka närmast dagligen, vågar jag påstå, diskuterar kostnader, attityder bland migranter gentemot svenskar, myndigheters flathet, politikers lögner beträffande öppenhet om egentliga kostnader o nämnda problem etc..
  Det aktuella fallet i Alingsås är således endast ett bland, sannolikt, tusentals andra där den arbetande delen av befolkningen ställs åt sidan för att finansiera en insmickrande och undfallande attityd från ansvariga politikers sida.
  Exempel på detta uppenbaras dagligen i olika medier; åldringar som tvingas att leva på gröt och smörgås trots att svält bland dessa inom den kommunala ”omsorgen” återkommande kritiseras.
  Inte minst ställs kostnaden för migranter i Sverige mot de flyktingar som tvingas att leva o dö under vidriga förhållanden i krigszoner. Ett oerhört resursslöseri med finansiering av migrantomhändertagande i Sverige dödar i praktiken de som inte kan få hjälp på plats i hemlandet eftersom pengarna förbrukats i Sverige.
  Jag missunnar inte de entreprenörer, vilka genom myndigheters och politiker inkompetens och naivitet, har lagt grunden för en lönsam verksamhet att bli rika. Däremot finns det all anledning att ifrågasätta hur man från ytterst ansvarigt håll har kunnat låta utvecklingen nå den närmast katastrofala omfattning som nu är fallet.
  Sverige har enligt min uppfattning redan passerat ”point of no return” och kommer att kraschlanda.

  • Lennart

   Så är det. Migrationsindustrin har vuxit sig så stor och sysselsätter nu så mycket folk att den är omöjlig att stoppa. Om vi stängde gränserna nu, var skulle alla de tusentals anställda på Migrationsverket ta vägen? Och alla tolkar, advokater, asylboende-personal etc? Migrationsindustrin blir Sveriges undergång som välfärdsland. När bidragspengarna är slut kommer Sverige att bli ett nytt Libanon eller Balkan.

   • Avmaskad

    Var kom alla från som anställdes på Migverket när det svårt finna folk till teknikföretag?

    • Stanley

     Det krävs kompetent folk till teknikföretagen. Jag säger inte mer än så.

 • Dempa u Slotteborn

  2015 spenderade dessa kommungubbar 13.7 miljoner på representation. Detta är skamligt.

 • Lassekongo

  Det går bra nu…..

  • RollingHand

   … och ”Sverige har aldrig varit tryggare än nu” har jag fått mig förelagt..
   Fö såg jag Elvis på ICA i Nybro i julas……

Romer och kriminalitet

KRÖNIKAI föregående nummer av Nya Tider redo­visade Dan Malmqvist en granskning av kriminaliteten bland företrädare för romska organisationer och deras familjer. Professor Karl-Olov Arnstberg, som bedrivit akademiska studier om romska minoriteter i Sverige, berör i veckans debattartikel varför åldringsrån är så utbredda bland just romer och ger sin syn på det svenska samhällsklimatet, där politiker vägrar att se sambandet mellan romsk livsstil och kriminalitet.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Sveriges vapenförsäljning: Saudiarabien, Filippinerna och Indonesien

INRIKESSverige har hårda exportregler för krigsmateriel, men ändå har svenska vapen hamnat i till exempel den saudiska diktaturstaten. Utan export blir det dock omöjligt att upprätthålla en svensk försvarsindustri, och enligt Sverigedemokraterna är det viktigt att Sverige fullföljer följdleveranser även till Saudiarabien för att inte upplevas som en oseriös aktör av potentiella kunder. Nästa land att köpa det svenska stridsplanet JAS 39 Gripen kan bli Filippinerna, där Saab Group nyligen öppnat nytt kontor.

Syrier i clownmask dömd

INRIKESEn person som uppger sig vara född 1999 tog på sig en clownmask och knivhotade två personer vid två separata tillfällen i västgötska Tibro en dag i oktober förra året. Nya Tider kan som enda tidning avslöja att gärningsmannen är asylsökande från Syrien.

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

BOKRECENSIONAnders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas nära anhöriga är ofta tjuvar

INRIKESRomska organisationer får skattepengar för att främja sitt eget folks kultur och ”motverka fördomar” om dem. Men vid en granskning visar det sig att nästan alla deras egna företrädare antingen själva nyligen är dömda för brott eller har nära anhöriga som är det – och att stöldbrott är det vanligaste. I en unik kartläggning kan Nya Tider bland annat avslöja att dottern till en känd romsk taleskvinna dömts för en stöld där 56 cigarettlimpor gömdes under en kjol.

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

INRIKESRosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

DANMARKDen populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Ingen ska kunna säga ”vi visste inte”

KRÖNIKA

Lysande program trots medioker programledare

KRÖNIKAFå torde ha missat att SVT för tillfället sänder en serie där Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar före detta makthavare, det vill säga sådana som han själv.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Nato-vapen och rådgivare i östra Aleppo

SYRIENStora förråd av vapen och ammunition, många med västländers markeringar, har hittats i östra Aleppo efter att islamister från Nusrafronten, en lokal avdelning av al-Qaida, drivits ut ur staden av Syriska armén. Det hävdar den syriske parlamentarikern Fares Shehabi, som intervjuats av nättidningen Free West Media.

Enögd syn på säkerhetspolitik i statlig utredning

DEBATTHotet mot Sverige kommer endast österifrån, om man läser den offentliga utredningen ”Säkerhet i ny tid” som presenterades i september. Ryssland utmålas som expansivt och kan tänkas besätta Gotland. Är det inte troligare att Sverige dras med i fientligheter om vi villkorslöst stödjer Nato/Förenta staterna – den mest expansiva militäralliansen sedan millennieskiftet? undrar veckans debattör Curt Linderholm.

Gruppvåldtäkt på pojke ”en del av afghansk kultur” enligt koalitionsstyrkorna

Den homosexuella våldtäkten på en pojke i Uppsala har upprört många, liksom det faktum att gärningsmännen inte utvisas. Traditionen med att ha pojkar som sexslavar är dock väldigt utbredd i Afghanistan, något som de västerländska koalitionsstyrkorna låtit fortgå med hänvisning till att det är en del av landets kultur.

Nya Tider guidar dig bland hemmakurerna: Gamla beprövade förkylningskurer håller än!

HÄLSAMånga människor upplever att den årstid vi är mitt uppe i nu, är jobbig för både själ och kropp. Det blir bara mörkare och mörkare ute, vi är omgivna av bakterier och förkylningsvirus och nu är influensan här också. Finns det något man kan göra för att lindra eller kanske till och med förhindra detta?

PÅ PLATS i det svårtillgängliga Nordkorea: Bilder från ett slutet land

NORDKOREANordkorea, världens mest slutna land, har öppnat sig lite för ”rätt” besökare men är inget resmål för den som vill fotografera på annat sätt än det som regimen har bestämt. Att få visum känns som ett lotteri där det dock finns vinstlotter. Efter ett visumavslag som fotograf fick jag till slut, cirka ett år senare, tillstånd att resa in i landet – då tillsammans i en grupp.

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

UTRIKESDet förekommer numera att somaliska migranter i Europa dödshotar konvertiter i Somalia och Kenya. Nya Tider har pratat med Dinooz, som tidigare arbetade som revisor på Coca-Cola i Somalia, men som nu gömmer sig på hemlig ort i Kenya. Mannen som hotat honom finns i Tyskland och uppger att han är 18 år gammal, men på Facebook skriver han att han är 25.

VoF – varken vetenskap eller folkbildning

GRANSKNINGVetenskap och Folkbildning (VoF) är en förening som sedan 1982 säger sig verka ”för kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap”. Det ligger i sakens natur att en förening som har som målsättning att avslöja kvacksalvare, vetenskapliga charlataner och andra skojare kommer att angripas av dessa, men i detta fall kommer kritiken påfallande ofta från tunga akademiker, som många gånger dessutom är tidigare medlemmar i VoF.

Emmaus Björkå kan inte förklara sina grova beskyllningar

Nya Tider ringer uppUnder årets Bokmässa i Göteborg gick asylaktivisterna i gruppen Emmaus Björkå ut med pressmeddelandet ”Nynazister från Nya Tider i aktion mot flyktingar inne på bokmässan”. Bakgrunden var att en person, som inte har någon koppling till Nya Tider, tog några tidningar från Nya Tiders monter och lade dem på asylgruppens bord.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Gå till arkivet