Skip to Content

Debattör alf ronnby har under många år granskat islam. Foto: Privat
OPINION: ALF RONNBY

Islamologernas krumbukter

Publicerad: 24 december, 2016, 19:55

 • Svenska

Jag har i många år ägnat mig åt att kritiskt granska islam, dess ideologi och praktik. Detta har känts angeläget med tanke på den enorma tillströmningen av muslimer till Europa under lång tid. När jag sett invasionen av muslimer de senaste åren, har uppgiften känts ännu mera angelägen. Ja, faktiskt upplever jag att denna problematik är en av samtidens viktigaste frågor Europa har att hantera. Kommer Europa om 50-100 år att vara islamskt och de kristna en förtryckt minoritet? Redan nu ser vi hur europeiska institutioner försöker anpassa sig till islamska krav, särskilt i Frankrike och England – och det känns hotfullt!

Detta mitt studieprojekt har bland annat mynnat ut i ett större antal artiklar, bland annat i Nya Tider, och en bok, Smygande islamism, om det islamska hotet. Men det som då händer är förstås att mångkulturalister och ömfotade humanister kallar en för islamofob, alltså en sjuk person som lider av en psykisk sjukdom kallad fobi (ogrundad rädsla). Och i detta fall den variant som kallas islamofobi.

Leif Stenberg, islamforskare och professor vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

I detta sammanhang har jag förstås kommit i kontakt med akademiker och forskare som kallar sig islamologer (islamologi: läran om islam). Även dessa forskare, som förväntas ha god koll på språket, hemfaller åt demagogi i kommunikationen. Jag ska ta ett (avkortat) exempel från min diskussion med islamforskaren och chefen för Mellanösternstudier i Lund, Leif Stenberg. Stenberg medverkade i radioprogrammet ”Människor och tro” den 19 februari 2016, där han bland annat fick frågan om jihadisterna i Islamiska staten (IS) har något stöd i Koranen.

Som vanligt blev svaret en fråga om hur man tolkar texten. Efteråt kontaktade jag Stenberg kring denna frågeställning. Så här svarar Leif Stenberg: ”Vad jag sade var att alla religiösa texter kan läsas på ett sätt där man finner stöd för att döda fiender om så önskas. Läs gärna Gamla Testamentet som i vissa avsnitt talar ett liknande språk.” Han tog exempel på suror om att de otrogna ska straffas och argumenterade: ”Vem som är ’rättrogen’ och vilka som är ’ogudaktiga och otrogna’ blir tydliggjort i ett historiskt sammanhang, och, som sagt, Islamiska Staten dödar gärna andra muslimer, som säkert kan se på sig själva som rättrogna, med hänvisning till just dessa verser. /…/ Ditt förutbestämda sätt att se på saken ser jag närmast som islamofobiskt.”

Tyvärr är detta ganska typiskt för dessa islamforskare och en del andra människor (till exempel vissa politiker). Man vill inte stöta sig med muslimer och därför säger de att texterna är en tolkningsfråga. Inte sällan hänvisar de till Gamla Testamentet, som också har liknande bloddrypande passager. Men faktum är att de flesta kristna inte bryr sig om Gamla Testamentet – det är Nya Testamentet som gäller, som i stora delar motsäger det gamla.

Ytterligare ganska typiskt är att avfärda kritikern med att han eller hon är islamofobisk. Detta är ju ett begrepp som hämtats från engelskan för att underminera kritikernas ställning, som lite sjuklig. Lider man av islamofobi är man med andra ord inte fullt tillräknelig. Det anmärkningsvärda här är att en forskare inte drar sig för att använda detta demagogiska begrepp.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

Ronnby är socionom med examen från Socialhögskolan i Lund och filosofie doktor i sociologi vid Lunds universitet samt docent i socialt arbete vid Umeå universitet.
Alf Ronnby

debatt@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • thommy hultberg

  har alltid varit så förvånad över, att kyrkorna STÖDJER islamiseringen i sin iver över att vara ” goda flyktingvänner ”. I Karlstad, där jag nu befinner mig, skall ev en moske byggas i området Rud- på en kyrkogård, Karlstads största. Mån ga grannar är oroade- dock STÖDJER kyrkans företrädare bygnationen!

  • Hasse

   En hel del, 80000, gick ur svenska kyrkan under 2016, trots det fortsätter man med ärkebiskopen Antje Jackelen i spetsen ha en nyliberal välfärdsnedbrytande agenda. Nu senast för en ökad massinvandring med anhöriginvandring mm – allt skamligt känslodrivet utan en tanke på att man därmed endast kan ge resurser till en begränsat fåtal globalt sett. Ett mindre känslodrivet handlande enligt en mer humanitärt etik med kraftfullare insatser i eller nära de dysfunktionella staterna, kunde ha gett sjukvård, mat, skola, boende mm till mångfalt fler verkligt nödlidande av alla kategorier flyktingar såsom bortglömda gamla , sjuka, kvinnor, kristna förtryckta, barn, judar, ateister inte som nu mest förhållandevis resursstarka friska män. Tyvärr alltför många med en hårdför islamistiskt syn och en ovilja mot integration i ett svenskt sekulärt samhälle. Många av dessa söker dig ekonomiska skäl till just Sverige. Allt är så uppenbart. Detta ser enögda 7k, MSM, svenska kyrkan, Expo med flera hycklare, godhetsknarkare, lögnare, inhumanitära fascister.

 • Moritsaru

  Innan Svenska folket tvingades till att acceptera att det är ”hedervärt” att förtrycka så behandlades förtryckare med rätta som ett ”avskräde”.

  De stackars utsatta som har lyckats med att fly till något som de trodde var en fristad och där de förutsatte att förtryckarmentalitet stigmatiserades upplever då de anmäler missdådare att de avskyvärda fega förtryckarna
  med slavägarmentalitet ” rättfärdigas” av
  ”rätts”samhället …

  Nästa ”socialdemokratiska” groteskeri inom ”rätts”-terminologin är att kalla pensionärs-rånare och våldtäcktsmän för ”behövande” i stället för den exakt beskrivande benämningen = fega gangsters.

  I Tingsrätten åklagarens anförande till den våldsutsatta :

  ” Bästa” mormor Svea.

  Detta ungdomsgäng som först våldtog er och därefter slog er medvetslös och till sist stal allt i er handväska och därefter lämnade er i – 20 C var ”BEHÖVANDE” …

  SVERIGES RÄTTSSYSTEM ÄR POLITISKT GROVT SOCIALLIST- VANSKÖTT !

  = EN SKYMF MOT ALL FORM AV RÄTTSMEDVETANDE

  DET RÄCKER NU!

  AVGÅ OMEDELBART

 • Parsifal

  ”Islamisterna har i princip inte uppfunnit något nytt. De har helt enkelt drivit den gängse tolkningen av islam till sin spets och radikaliserat den”, påstod nyligen palestiniern Ahmad Mansour i en artikel i Der Spiegel. Han är medlem i tyska muslimska rådet och Moses Mendelsohn-pristagare. När det gäller deras syn på ”otrogna”, på umma, den religiösa gemenskapen bland muslimer, eller på mannen och kvinnans roller är det bara fråga om ”en gradvis skillnad, inte en principiell”. De radikala grupperna är därför enligt Mansour farliga inte på grund av att de skiljer sig från ”normal” islam utan därför att de liknar den så mycket.
  Citat från artikeln Härdsmälta i Mellanöstern av Martin Gehlen i Signum nr 1/2015 sid. 49.

Romer och kriminalitet

KRÖNIKAI föregående nummer av Nya Tider redo­visade Dan Malmqvist en granskning av kriminaliteten bland företrädare för romska organisationer och deras familjer. Professor Karl-Olov Arnstberg, som bedrivit akademiska studier om romska minoriteter i Sverige, berör i veckans debattartikel varför åldringsrån är så utbredda bland just romer och ger sin syn på det svenska samhällsklimatet, där politiker vägrar att se sambandet mellan romsk livsstil och kriminalitet.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Sveriges vapenförsäljning: Saudiarabien, Filippinerna och Indonesien

INRIKESSverige har hårda exportregler för krigsmateriel, men ändå har svenska vapen hamnat i till exempel den saudiska diktaturstaten. Utan export blir det dock omöjligt att upprätthålla en svensk försvarsindustri, och enligt Sverigedemokraterna är det viktigt att Sverige fullföljer följdleveranser även till Saudiarabien för att inte upplevas som en oseriös aktör av potentiella kunder. Nästa land att köpa det svenska stridsplanet JAS 39 Gripen kan bli Filippinerna, där Saab Group nyligen öppnat nytt kontor.

Syrier i clownmask dömd

INRIKESEn person som uppger sig vara född 1999 tog på sig en clownmask och knivhotade två personer vid två separata tillfällen i västgötska Tibro en dag i oktober förra året. Nya Tider kan som enda tidning avslöja att gärningsmannen är asylsökande från Syrien.

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

BOKRECENSIONAnders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas nära anhöriga är ofta tjuvar

INRIKESRomska organisationer får skattepengar för att främja sitt eget folks kultur och ”motverka fördomar” om dem. Men vid en granskning visar det sig att nästan alla deras egna företrädare antingen själva nyligen är dömda för brott eller har nära anhöriga som är det – och att stöldbrott är det vanligaste. I en unik kartläggning kan Nya Tider bland annat avslöja att dottern till en känd romsk taleskvinna dömts för en stöld där 56 cigarettlimpor gömdes under en kjol.

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

INRIKESRosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

DANMARKDen populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Ingen ska kunna säga ”vi visste inte”

KRÖNIKA

Lysande program trots medioker programledare

KRÖNIKAFå torde ha missat att SVT för tillfället sänder en serie där Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar före detta makthavare, det vill säga sådana som han själv.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Nato-vapen och rådgivare i östra Aleppo

SYRIENStora förråd av vapen och ammunition, många med västländers markeringar, har hittats i östra Aleppo efter att islamister från Nusrafronten, en lokal avdelning av al-Qaida, drivits ut ur staden av Syriska armén. Det hävdar den syriske parlamentarikern Fares Shehabi, som intervjuats av nättidningen Free West Media.

Enögd syn på säkerhetspolitik i statlig utredning

DEBATTHotet mot Sverige kommer endast österifrån, om man läser den offentliga utredningen ”Säkerhet i ny tid” som presenterades i september. Ryssland utmålas som expansivt och kan tänkas besätta Gotland. Är det inte troligare att Sverige dras med i fientligheter om vi villkorslöst stödjer Nato/Förenta staterna – den mest expansiva militäralliansen sedan millennieskiftet? undrar veckans debattör Curt Linderholm.

Gruppvåldtäkt på pojke ”en del av afghansk kultur” enligt koalitionsstyrkorna

Den homosexuella våldtäkten på en pojke i Uppsala har upprört många, liksom det faktum att gärningsmännen inte utvisas. Traditionen med att ha pojkar som sexslavar är dock väldigt utbredd i Afghanistan, något som de västerländska koalitionsstyrkorna låtit fortgå med hänvisning till att det är en del av landets kultur.

Nya Tider guidar dig bland hemmakurerna: Gamla beprövade förkylningskurer håller än!

HÄLSAMånga människor upplever att den årstid vi är mitt uppe i nu, är jobbig för både själ och kropp. Det blir bara mörkare och mörkare ute, vi är omgivna av bakterier och förkylningsvirus och nu är influensan här också. Finns det något man kan göra för att lindra eller kanske till och med förhindra detta?

PÅ PLATS i det svårtillgängliga Nordkorea: Bilder från ett slutet land

NORDKOREANordkorea, världens mest slutna land, har öppnat sig lite för ”rätt” besökare men är inget resmål för den som vill fotografera på annat sätt än det som regimen har bestämt. Att få visum känns som ett lotteri där det dock finns vinstlotter. Efter ett visumavslag som fotograf fick jag till slut, cirka ett år senare, tillstånd att resa in i landet – då tillsammans i en grupp.

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

UTRIKESDet förekommer numera att somaliska migranter i Europa dödshotar konvertiter i Somalia och Kenya. Nya Tider har pratat med Dinooz, som tidigare arbetade som revisor på Coca-Cola i Somalia, men som nu gömmer sig på hemlig ort i Kenya. Mannen som hotat honom finns i Tyskland och uppger att han är 18 år gammal, men på Facebook skriver han att han är 25.

VoF – varken vetenskap eller folkbildning

GRANSKNINGVetenskap och Folkbildning (VoF) är en förening som sedan 1982 säger sig verka ”för kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap”. Det ligger i sakens natur att en förening som har som målsättning att avslöja kvacksalvare, vetenskapliga charlataner och andra skojare kommer att angripas av dessa, men i detta fall kommer kritiken påfallande ofta från tunga akademiker, som många gånger dessutom är tidigare medlemmar i VoF.

Emmaus Björkå kan inte förklara sina grova beskyllningar

Nya Tider ringer uppUnder årets Bokmässa i Göteborg gick asylaktivisterna i gruppen Emmaus Björkå ut med pressmeddelandet ”Nynazister från Nya Tider i aktion mot flyktingar inne på bokmässan”. Bakgrunden var att en person, som inte har någon koppling till Nya Tider, tog några tidningar från Nya Tiders monter och lade dem på asylgruppens bord.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Gå till arkivet