Skip to Content

Debattör alf ronnby har under många år granskat islam. Foto: Privat
OPINION: ALF RONNBY

Islamologernas krumbukter

Publicerad: 24 december, 2016, 19:55

 • Svenska

Jag har i många år ägnat mig åt att kritiskt granska islam, dess ideologi och praktik. Detta har känts angeläget med tanke på den enorma tillströmningen av muslimer till Europa under lång tid. När jag sett invasionen av muslimer de senaste åren, har uppgiften känts ännu mera angelägen. Ja, faktiskt upplever jag att denna problematik är en av samtidens viktigaste frågor Europa har att hantera. Kommer Europa om 50-100 år att vara islamskt och de kristna en förtryckt minoritet? Redan nu ser vi hur europeiska institutioner försöker anpassa sig till islamska krav, särskilt i Frankrike och England – och det känns hotfullt!

Detta mitt studieprojekt har bland annat mynnat ut i ett större antal artiklar, bland annat i Nya Tider, och en bok, Smygande islamism, om det islamska hotet. Men det som då händer är förstås att mångkulturalister och ömfotade humanister kallar en för islamofob, alltså en sjuk person som lider av en psykisk sjukdom kallad fobi (ogrundad rädsla). Och i detta fall den variant som kallas islamofobi.

Leif Stenberg, islamforskare och professor vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

I detta sammanhang har jag förstås kommit i kontakt med akademiker och forskare som kallar sig islamologer (islamologi: läran om islam). Även dessa forskare, som förväntas ha god koll på språket, hemfaller åt demagogi i kommunikationen. Jag ska ta ett (avkortat) exempel från min diskussion med islamforskaren och chefen för Mellanösternstudier i Lund, Leif Stenberg. Stenberg medverkade i radioprogrammet ”Människor och tro” den 19 februari 2016, där han bland annat fick frågan om jihadisterna i Islamiska staten (IS) har något stöd i Koranen.

Som vanligt blev svaret en fråga om hur man tolkar texten. Efteråt kontaktade jag Stenberg kring denna frågeställning. Så här svarar Leif Stenberg: ”Vad jag sade var att alla religiösa texter kan läsas på ett sätt där man finner stöd för att döda fiender om så önskas. Läs gärna Gamla Testamentet som i vissa avsnitt talar ett liknande språk.” Han tog exempel på suror om att de otrogna ska straffas och argumenterade: ”Vem som är ’rättrogen’ och vilka som är ’ogudaktiga och otrogna’ blir tydliggjort i ett historiskt sammanhang, och, som sagt, Islamiska Staten dödar gärna andra muslimer, som säkert kan se på sig själva som rättrogna, med hänvisning till just dessa verser. /…/ Ditt förutbestämda sätt att se på saken ser jag närmast som islamofobiskt.”

Tyvärr är detta ganska typiskt för dessa islamforskare och en del andra människor (till exempel vissa politiker). Man vill inte stöta sig med muslimer och därför säger de att texterna är en tolkningsfråga. Inte sällan hänvisar de till Gamla Testamentet, som också har liknande bloddrypande passager. Men faktum är att de flesta kristna inte bryr sig om Gamla Testamentet – det är Nya Testamentet som gäller, som i stora delar motsäger det gamla.

Ytterligare ganska typiskt är att avfärda kritikern med att han eller hon är islamofobisk. Detta är ju ett begrepp som hämtats från engelskan för att underminera kritikernas ställning, som lite sjuklig. Lider man av islamofobi är man med andra ord inte fullt tillräknelig. Det anmärkningsvärda här är att en forskare inte drar sig för att använda detta demagogiska begrepp.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

Ronnby är socionom med examen från Socialhögskolan i Lund och filosofie doktor i sociologi vid Lunds universitet samt docent i socialt arbete vid Umeå universitet.
Alf Ronnby

debatt@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • thommy hultberg

  har alltid varit så förvånad över, att kyrkorna STÖDJER islamiseringen i sin iver över att vara ” goda flyktingvänner ”. I Karlstad, där jag nu befinner mig, skall ev en moske byggas i området Rud- på en kyrkogård, Karlstads största. Mån ga grannar är oroade- dock STÖDJER kyrkans företrädare bygnationen!

  • Hasse

   En hel del, 80000, gick ur svenska kyrkan under 2016, trots det fortsätter man med ärkebiskopen Antje Jackelen i spetsen ha en nyliberal välfärdsnedbrytande agenda. Nu senast för en ökad massinvandring med anhöriginvandring mm – allt skamligt känslodrivet utan en tanke på att man därmed endast kan ge resurser till en begränsat fåtal globalt sett. Ett mindre känslodrivet handlande enligt en mer humanitärt etik med kraftfullare insatser i eller nära de dysfunktionella staterna, kunde ha gett sjukvård, mat, skola, boende mm till mångfalt fler verkligt nödlidande av alla kategorier flyktingar såsom bortglömda gamla , sjuka, kvinnor, kristna förtryckta, barn, judar, ateister inte som nu mest förhållandevis resursstarka friska män. Tyvärr alltför många med en hårdför islamistiskt syn och en ovilja mot integration i ett svenskt sekulärt samhälle. Många av dessa söker dig ekonomiska skäl till just Sverige. Allt är så uppenbart. Detta ser enögda 7k, MSM, svenska kyrkan, Expo med flera hycklare, godhetsknarkare, lögnare, inhumanitära fascister.

 • Moritsaru

  Innan Svenska folket tvingades till att acceptera att det är ”hedervärt” att förtrycka så behandlades förtryckare med rätta som ett ”avskräde”.

  De stackars utsatta som har lyckats med att fly till något som de trodde var en fristad och där de förutsatte att förtryckarmentalitet stigmatiserades upplever då de anmäler missdådare att de avskyvärda fega förtryckarna
  med slavägarmentalitet ” rättfärdigas” av
  ”rätts”samhället …

  Nästa ”socialdemokratiska” groteskeri inom ”rätts”-terminologin är att kalla pensionärs-rånare och våldtäcktsmän för ”behövande” i stället för den exakt beskrivande benämningen = fega gangsters.

  I Tingsrätten åklagarens anförande till den våldsutsatta :

  ” Bästa” mormor Svea.

  Detta ungdomsgäng som först våldtog er och därefter slog er medvetslös och till sist stal allt i er handväska och därefter lämnade er i – 20 C var ”BEHÖVANDE” …

  SVERIGES RÄTTSSYSTEM ÄR POLITISKT GROVT SOCIALLIST- VANSKÖTT !

  = EN SKYMF MOT ALL FORM AV RÄTTSMEDVETANDE

  DET RÄCKER NU!

  AVGÅ OMEDELBART

 • Parsifal

  ”Islamisterna har i princip inte uppfunnit något nytt. De har helt enkelt drivit den gängse tolkningen av islam till sin spets och radikaliserat den”, påstod nyligen palestiniern Ahmad Mansour i en artikel i Der Spiegel. Han är medlem i tyska muslimska rådet och Moses Mendelsohn-pristagare. När det gäller deras syn på ”otrogna”, på umma, den religiösa gemenskapen bland muslimer, eller på mannen och kvinnans roller är det bara fråga om ”en gradvis skillnad, inte en principiell”. De radikala grupperna är därför enligt Mansour farliga inte på grund av att de skiljer sig från ”normal” islam utan därför att de liknar den så mycket.
  Citat från artikeln Härdsmälta i Mellanöstern av Martin Gehlen i Signum nr 1/2015 sid. 49.

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

KULTURDen 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Framtidsstaden – när väckelseretorik möter en krass verklighet

BOKRECENSIONMalmö är enligt databasen Numbeo just nu Europas andra farligaste stad efter Neapel. Journalisten Lars Åberg är aktuell med en bok om staden med den självförklarande titeln Framtidsstaden: om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Även om Åberg i egenskap av vänsterjournalist undviker den etniska dimensionen, så är den tillräckligt politiskt inkorrekt för att de politiker som figurerar i boken ska sluta svara på hans frågor.

Turkiska imamer i stor angiveriskandal i Tyskland

TYSKLANDI Tyskland har det avslöjats att en omfattande spioneri­skandal, där turkiska myndigheter låtit spionera på de egna landsmännen med hjälp av tusentals regimlojala informatörer, ägt rum. Nu avslöjas det att också imamer varit inblandade i angiveriverksamheten.

USA-etablissemangets släktband i fokus

USAEn lista med släktband mellan högt uppsatta amerikanska journalister och dito politiker har i flera år cirkulerat på nätet – och vuxit allt eftersom fler namn lagts till. Listan uppges visa hur det politiska etablissemanget under Clinton och Obama växte samman med det massmediala dito.

Gå till arkivet