Skip to Content

M/V Delphin var tänkt som asylförläggning med 662 platser. Foto: Wikipedia
INRIKES

Inkompetens och fulspel vid Migrationsverkets båtaffärer

Turerna kring kryssningsfartyget Ocean Gala, som skulle ge plats åt 1 800 asylsökande, skapade tidigare i år en viss uppmärksamhet. Fartyget anlände till hamnen i Härnösands kommun, men har sedan dess stått tomt och företaget Floating Accomodations vill därför stämma Migrationsverket på 250 miljoner kronor. De var dock inte den enda leverantören som var inblandad i verkets jakt på stora boenden. Nya Tider har talat med Patrik Olsson, en av de övriga leverantörerna, som berättar om Migrationsverkets inkompetens och fulspel, och många miljoner i obetalda fakturor.

Publicerad: 17 december, 2016, 17:54

 • Svenska

Läs även

I NyT v 38/2016 skrev vi om asylfartyget Ocean Gala, som skulle fyllas med upp till 1 800 asylsökande till en kostnad av 800 000 kronor per dygn, i ett läge då Migrationsverket var desperat. Efter regeringens skärpningar på migrationsområdet minskade dock behovet och Floating Accomodations vd Kjell Tandberg kunde berätta om hur kommunalpolitiker, Migrationsverket och regeringsföreträdare använde olika taktiska knep för att få leverantören att dra sig ur kontraktet.

För Nya Tider kan Patrik Olsson, från leverantören TEC Farragon, ge en liknande bild av den inkompetens som präglade Migrationsverkets hantering och det fulspel som tog vid. Företaget har hittills fakturerat myndigheten 58 miljoner kronor, pengar Migrationsverket vägrar att betala, och Patrik Olsson sammanfattar situationen:
– Det är en historia som är så patetiskt sorglig så det finns inte.

En stapplande start

För Patrik Olsson började historien den 5 november 2015, när han talade med Migrationsverkets boendeansvarige Willis Åberg, som berättade att en arbetsgrupp hade tillsatts för att kunna ta in offerter på båtar och oljeplattformar som tillfälliga boenden. Patrik Olsson var då inte längre delaktig i någon sådan verksamhet, men Willis Åberg hade uppenbarligen hört talas om honom som en person som i sin karriär har kontrakterat fartyg och plattformar otaliga gånger.

patrik-olsson-facebook_390x408_tn80

Patrik Olsson menar att han upplevde ett maktmissbruk från de inblandade myndigheterna som var värre än han hade kunnat föreställa sig. Foto: Privat

Det visade sig att Migrationsverket behövde hjälp med att skriva upphandlingsdokument, eftersom de själva inte hade den tekniska och den kommersiella kompetensen. Patrik Olsson talade med och informerade representanter för Migrationsverkets boendeenhet under två veckors tid om vad som är normalt och vilket minimum som krävs för att kontraktera fartyg eller boendeplattformar.

Han beskriver i dag enhetens åtta anställda som ”människor med alldeles för mycket ansvar, som de inte borde tillåtas ha”, eftersom de inte har vare sig tillräcklig utbildning, kompetens eller erfarenhet för att utföra sina arbetsuppgifter. Som exempel nämner han en av de personer som han hade en kontakt med, en uppskattningsvis 30-årig socionom som titulerades ”upphandlingsexpert” på visitkortet och som i princip ensam givits ansvaret för att förhandla och administrera en tekniskt och kommersiellt mycket komplicerad upphandling till ett värde av över 1,5 miljarder kronor.

Kort efter att Patrik Olsson avslutat informationsdelen blev han uppringd av enhetens chef, som frågade om han, eftersom han ändå varit inblandad och hjälpt till, inte också skulle delta i budgivningen. Patrik Olsson förklarade att han inte längre sysslar med sådant, men gick med på att höra med sina internationella kontakter i bland annat USA, Sydostasien och Storbritannien.

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

Valet av partner föll på David Kellas, en skotte som sedan 35 år driver ett mycket välrenommerat företag i offshore/fartygsindustrin, TEC Offshore, och som Olsson hade arbetat med i Singapore på 1980-talet. När Olsson sedan fick upphandlingsdokument från Migrationsverket, kunde han konstatera att ”de hade snurrat ihop allt som gick att snurra ihop”. Upphandlingen skulle vara klar redan någon vecka senare, den 3 december, men Patrik Olsson tvingades konstatera att materialet var så undermåligt att det skulle bli omöjligt att buda på.

Det var bråttom

I början av januari 2016 ringer telefonen igen. Samtalet kom nu från en av boendeenhetens anställda, som berättade att det var kaos på myndigheten och att boenden snabbt måste fram. Migrationsverket ville nu bjuda in fem eller sex särskilt utvalda leverantörer som skulle delta i en så kallad direktupphandling, där upphandlingen var skräddarsydd för att endast de utvalda skulle kunna delta.

De utvalda var TEC Farragon, Tore Ulff Chartering, Stena Line, Floating Accomodations och Accumulator. Dessa fick 48 timmar på sig att lägga ett bud, en process som Patrik Olsson menar normalt tar ett par månader. Här valde Stena Line att dra sig ur. Att Migrationsverket i detta läge hade panik är lätt att förstå, då höstens rekordstora asylinflöde hade gjort att inga lediga boenden längre fanns i landet.

Den 2 februari besökte Patrik Olsson verket i Norrköping och fick reda på att man då ville kontraktera tre fartyg av de totalt åtta han hade presenterat: passagerarfartyget M/V Delphin och färjorna M/V Mytilene och M/V Theofilus, var och en med 600-700 platser. Operatören skulle ha ansvar för att hitta en hamn och skaffa de nödvändiga tillstånden, och inom två månader skulle båten vara klar att användas.

Eftersom Migrationsverket inte hade varnat några kommuner för att hamnar söktes, uppstod en besvärlig situation, då ingen politiker plötsligt vill få hundratals asylsökande i den egna kommunen. Totalt upprättades nu fem kontrakt, två med TEC Farragon, två med Tore Ulff Chartering och ett för Floating Accomodations Ocean Gala.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

tobias.svensson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • nilsanders

  så hanteras våra skattepengar som vi betalar in….Jag ser framemot att vi får namnen på dom som skötte upphandlingen…ävenså att något parti vågar ta upp denna affär i Riksdagen för diskussion…

 • Avmaskad

  Har undrat hur Migrationsverket kunde finna tusen medarbetare för en marknad sim tidigare inte funnits. I byggbranschen kan det vara svårt att finna några konstruktörer.
  Nu förstår jag hur det gått till.

 • Peter Kolmodin

  DETTA VISAR ATT DET ÄR HÖG TID ATT GRANSKA ALLA STATLIGA VERK , KOMMUNER OCH LANDSTING PÅ KOMPETENS ! VISA VÄRMESTUGOR HAR INTE TID MED ATT SVARA PÅ FRÅGOR ENS . DÄR VORE DET BRA MED EN RIKTIG TIDSSTUDIE . DET FINNS I DAG 500.000 SOM GÅR UTAN ”RIKTIGT” ARBETE” SÅ VARFÖR INTE BEVÄPNA 5.000 MED KLOCKOR OCH GRANSKA ALLA ORGANISATIONER !!

Romer och kriminalitet

KRÖNIKAI föregående nummer av Nya Tider redo­visade Dan Malmqvist en granskning av kriminaliteten bland företrädare för romska organisationer och deras familjer. Professor Karl-Olov Arnstberg, som bedrivit akademiska studier om romska minoriteter i Sverige, berör i veckans debattartikel varför åldringsrån är så utbredda bland just romer och ger sin syn på det svenska samhällsklimatet, där politiker vägrar att se sambandet mellan romsk livsstil och kriminalitet.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Sveriges vapenförsäljning: Saudiarabien, Filippinerna och Indonesien

INRIKESSverige har hårda exportregler för krigsmateriel, men ändå har svenska vapen hamnat i till exempel den saudiska diktaturstaten. Utan export blir det dock omöjligt att upprätthålla en svensk försvarsindustri, och enligt Sverigedemokraterna är det viktigt att Sverige fullföljer följdleveranser även till Saudiarabien för att inte upplevas som en oseriös aktör av potentiella kunder. Nästa land att köpa det svenska stridsplanet JAS 39 Gripen kan bli Filippinerna, där Saab Group nyligen öppnat nytt kontor.

Syrier i clownmask dömd

INRIKESEn person som uppger sig vara född 1999 tog på sig en clownmask och knivhotade två personer vid två separata tillfällen i västgötska Tibro en dag i oktober förra året. Nya Tider kan som enda tidning avslöja att gärningsmannen är asylsökande från Syrien.

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

BOKRECENSIONAnders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas nära anhöriga är ofta tjuvar

INRIKESRomska organisationer får skattepengar för att främja sitt eget folks kultur och ”motverka fördomar” om dem. Men vid en granskning visar det sig att nästan alla deras egna företrädare antingen själva nyligen är dömda för brott eller har nära anhöriga som är det – och att stöldbrott är det vanligaste. I en unik kartläggning kan Nya Tider bland annat avslöja att dottern till en känd romsk taleskvinna dömts för en stöld där 56 cigarettlimpor gömdes under en kjol.

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

INRIKESRosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

DANMARKDen populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Ingen ska kunna säga ”vi visste inte”

KRÖNIKA

Lysande program trots medioker programledare

KRÖNIKAFå torde ha missat att SVT för tillfället sänder en serie där Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar före detta makthavare, det vill säga sådana som han själv.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Nato-vapen och rådgivare i östra Aleppo

SYRIENStora förråd av vapen och ammunition, många med västländers markeringar, har hittats i östra Aleppo efter att islamister från Nusrafronten, en lokal avdelning av al-Qaida, drivits ut ur staden av Syriska armén. Det hävdar den syriske parlamentarikern Fares Shehabi, som intervjuats av nättidningen Free West Media.

Enögd syn på säkerhetspolitik i statlig utredning

DEBATTHotet mot Sverige kommer endast österifrån, om man läser den offentliga utredningen ”Säkerhet i ny tid” som presenterades i september. Ryssland utmålas som expansivt och kan tänkas besätta Gotland. Är det inte troligare att Sverige dras med i fientligheter om vi villkorslöst stödjer Nato/Förenta staterna – den mest expansiva militäralliansen sedan millennieskiftet? undrar veckans debattör Curt Linderholm.

Gruppvåldtäkt på pojke ”en del av afghansk kultur” enligt koalitionsstyrkorna

Den homosexuella våldtäkten på en pojke i Uppsala har upprört många, liksom det faktum att gärningsmännen inte utvisas. Traditionen med att ha pojkar som sexslavar är dock väldigt utbredd i Afghanistan, något som de västerländska koalitionsstyrkorna låtit fortgå med hänvisning till att det är en del av landets kultur.

Nya Tider guidar dig bland hemmakurerna: Gamla beprövade förkylningskurer håller än!

HÄLSAMånga människor upplever att den årstid vi är mitt uppe i nu, är jobbig för både själ och kropp. Det blir bara mörkare och mörkare ute, vi är omgivna av bakterier och förkylningsvirus och nu är influensan här också. Finns det något man kan göra för att lindra eller kanske till och med förhindra detta?

PÅ PLATS i det svårtillgängliga Nordkorea: Bilder från ett slutet land

NORDKOREANordkorea, världens mest slutna land, har öppnat sig lite för ”rätt” besökare men är inget resmål för den som vill fotografera på annat sätt än det som regimen har bestämt. Att få visum känns som ett lotteri där det dock finns vinstlotter. Efter ett visumavslag som fotograf fick jag till slut, cirka ett år senare, tillstånd att resa in i landet – då tillsammans i en grupp.

Konvertiter i Afrika hotas av muslimer – från Europa

UTRIKESDet förekommer numera att somaliska migranter i Europa dödshotar konvertiter i Somalia och Kenya. Nya Tider har pratat med Dinooz, som tidigare arbetade som revisor på Coca-Cola i Somalia, men som nu gömmer sig på hemlig ort i Kenya. Mannen som hotat honom finns i Tyskland och uppger att han är 18 år gammal, men på Facebook skriver han att han är 25.

VoF – varken vetenskap eller folkbildning

GRANSKNINGVetenskap och Folkbildning (VoF) är en förening som sedan 1982 säger sig verka ”för kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap”. Det ligger i sakens natur att en förening som har som målsättning att avslöja kvacksalvare, vetenskapliga charlataner och andra skojare kommer att angripas av dessa, men i detta fall kommer kritiken påfallande ofta från tunga akademiker, som många gånger dessutom är tidigare medlemmar i VoF.

Emmaus Björkå kan inte förklara sina grova beskyllningar

Nya Tider ringer uppUnder årets Bokmässa i Göteborg gick asylaktivisterna i gruppen Emmaus Björkå ut med pressmeddelandet ”Nynazister från Nya Tider i aktion mot flyktingar inne på bokmässan”. Bakgrunden var att en person, som inte har någon koppling till Nya Tider, tog några tidningar från Nya Tiders monter och lade dem på asylgruppens bord.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Gå till arkivet