Skip to Content

M/V Delphin var tänkt som asylförläggning med 662 platser. Foto: Wikipedia
INRIKES

Inkompetens och fulspel vid Migrationsverkets båtaffärer

Turerna kring kryssningsfartyget Ocean Gala, som skulle ge plats åt 1 800 asylsökande, skapade tidigare i år en viss uppmärksamhet. Fartyget anlände till hamnen i Härnösands kommun, men har sedan dess stått tomt och företaget Floating Accomodations vill därför stämma Migrationsverket på 250 miljoner kronor. De var dock inte den enda leverantören som var inblandad i verkets jakt på stora boenden. Nya Tider har talat med Patrik Olsson, en av de övriga leverantörerna, som berättar om Migrationsverkets inkompetens och fulspel, och många miljoner i obetalda fakturor.

Publicerad: 17 december, 2016, 17:54

 • Svenska

Läs även

I NyT v 38/2016 skrev vi om asylfartyget Ocean Gala, som skulle fyllas med upp till 1 800 asylsökande till en kostnad av 800 000 kronor per dygn, i ett läge då Migrationsverket var desperat. Efter regeringens skärpningar på migrationsområdet minskade dock behovet och Floating Accomodations vd Kjell Tandberg kunde berätta om hur kommunalpolitiker, Migrationsverket och regeringsföreträdare använde olika taktiska knep för att få leverantören att dra sig ur kontraktet.

För Nya Tider kan Patrik Olsson, från leverantören TEC Farragon, ge en liknande bild av den inkompetens som präglade Migrationsverkets hantering och det fulspel som tog vid. Företaget har hittills fakturerat myndigheten 58 miljoner kronor, pengar Migrationsverket vägrar att betala, och Patrik Olsson sammanfattar situationen:
– Det är en historia som är så patetiskt sorglig så det finns inte.

En stapplande start

För Patrik Olsson började historien den 5 november 2015, när han talade med Migrationsverkets boendeansvarige Willis Åberg, som berättade att en arbetsgrupp hade tillsatts för att kunna ta in offerter på båtar och oljeplattformar som tillfälliga boenden. Patrik Olsson var då inte längre delaktig i någon sådan verksamhet, men Willis Åberg hade uppenbarligen hört talas om honom som en person som i sin karriär har kontrakterat fartyg och plattformar otaliga gånger.

patrik-olsson-facebook_390x408_tn80

Patrik Olsson menar att han upplevde ett maktmissbruk från de inblandade myndigheterna som var värre än han hade kunnat föreställa sig. Foto: Privat

Det visade sig att Migrationsverket behövde hjälp med att skriva upphandlingsdokument, eftersom de själva inte hade den tekniska och den kommersiella kompetensen. Patrik Olsson talade med och informerade representanter för Migrationsverkets boendeenhet under två veckors tid om vad som är normalt och vilket minimum som krävs för att kontraktera fartyg eller boendeplattformar.

Han beskriver i dag enhetens åtta anställda som ”människor med alldeles för mycket ansvar, som de inte borde tillåtas ha”, eftersom de inte har vare sig tillräcklig utbildning, kompetens eller erfarenhet för att utföra sina arbetsuppgifter. Som exempel nämner han en av de personer som han hade en kontakt med, en uppskattningsvis 30-årig socionom som titulerades ”upphandlingsexpert” på visitkortet och som i princip ensam givits ansvaret för att förhandla och administrera en tekniskt och kommersiellt mycket komplicerad upphandling till ett värde av över 1,5 miljarder kronor.

Kort efter att Patrik Olsson avslutat informationsdelen blev han uppringd av enhetens chef, som frågade om han, eftersom han ändå varit inblandad och hjälpt till, inte också skulle delta i budgivningen. Patrik Olsson förklarade att han inte längre sysslar med sådant, men gick med på att höra med sina internationella kontakter i bland annat USA, Sydostasien och Storbritannien.

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

Valet av partner föll på David Kellas, en skotte som sedan 35 år driver ett mycket välrenommerat företag i offshore/fartygsindustrin, TEC Offshore, och som Olsson hade arbetat med i Singapore på 1980-talet. När Olsson sedan fick upphandlingsdokument från Migrationsverket, kunde han konstatera att ”de hade snurrat ihop allt som gick att snurra ihop”. Upphandlingen skulle vara klar redan någon vecka senare, den 3 december, men Patrik Olsson tvingades konstatera att materialet var så undermåligt att det skulle bli omöjligt att buda på.

Det var bråttom

I början av januari 2016 ringer telefonen igen. Samtalet kom nu från en av boendeenhetens anställda, som berättade att det var kaos på myndigheten och att boenden snabbt måste fram. Migrationsverket ville nu bjuda in fem eller sex särskilt utvalda leverantörer som skulle delta i en så kallad direktupphandling, där upphandlingen var skräddarsydd för att endast de utvalda skulle kunna delta.

De utvalda var TEC Farragon, Tore Ulff Chartering, Stena Line, Floating Accomodations och Accumulator. Dessa fick 48 timmar på sig att lägga ett bud, en process som Patrik Olsson menar normalt tar ett par månader. Här valde Stena Line att dra sig ur. Att Migrationsverket i detta läge hade panik är lätt att förstå, då höstens rekordstora asylinflöde hade gjort att inga lediga boenden längre fanns i landet.

Den 2 februari besökte Patrik Olsson verket i Norrköping och fick reda på att man då ville kontraktera tre fartyg av de totalt åtta han hade presenterat: passagerarfartyget M/V Delphin och färjorna M/V Mytilene och M/V Theofilus, var och en med 600-700 platser. Operatören skulle ha ansvar för att hitta en hamn och skaffa de nödvändiga tillstånden, och inom två månader skulle båten vara klar att användas.

Eftersom Migrationsverket inte hade varnat några kommuner för att hamnar söktes, uppstod en besvärlig situation, då ingen politiker plötsligt vill få hundratals asylsökande i den egna kommunen. Totalt upprättades nu fem kontrakt, två med TEC Farragon, två med Tore Ulff Chartering och ett för Floating Accomodations Ocean Gala.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

tobias.svensson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • nilsanders

  så hanteras våra skattepengar som vi betalar in….Jag ser framemot att vi får namnen på dom som skötte upphandlingen…ävenså att något parti vågar ta upp denna affär i Riksdagen för diskussion…

 • Avmaskad

  Har undrat hur Migrationsverket kunde finna tusen medarbetare för en marknad sim tidigare inte funnits. I byggbranschen kan det vara svårt att finna några konstruktörer.
  Nu förstår jag hur det gått till.

 • Peter Kolmodin

  DETTA VISAR ATT DET ÄR HÖG TID ATT GRANSKA ALLA STATLIGA VERK , KOMMUNER OCH LANDSTING PÅ KOMPETENS ! VISA VÄRMESTUGOR HAR INTE TID MED ATT SVARA PÅ FRÅGOR ENS . DÄR VORE DET BRA MED EN RIKTIG TIDSSTUDIE . DET FINNS I DAG 500.000 SOM GÅR UTAN ”RIKTIGT” ARBETE” SÅ VARFÖR INTE BEVÄPNA 5.000 MED KLOCKOR OCH GRANSKA ALLA ORGANISATIONER !!

Massutmaning – Sanandaji gör rent hus med invandringsmyter

BOKRECENSIONDen kurdisk-iranske forskaren Tino Sanandaji har rönt stor uppmärksamhet för sin oräddhet att ifrågasätta många av de myter som systemmedia torgför i in-vandringsfrågan. När han strax före jul 2014 berättade om sin avsikt att skriva en bok i ämnet, så rasslade det snabbt in drygt 600 000 kronor i en så kallad crowdfunding. Nu är boken här, alldeles färsk från tryckeriet.

Nationalstatens uppgift är att skydda sitt folk

KRÖNIKA

Svenska Spotify en av de första hyresgästerna i New Yorks nya World Trade Center

TEKNIKDen svenska musikstreamingtjänsten Spotify har stora planer på att expandera och väljer nu att flytta sitt amerikanska huvudkontor i New York till det nybyggda World Trade Center-komplexet. Anledningen är den otroligt snabba tillväxten av internetanvändare som är intresserade av och använder sig av tekniken streaming för att lyssna på musik.

Donbass, östra Ukraina: Flera höga separatistofficerare lönnmördade

UTRIKESDet framstående bataljonsbefälet Michail ”Givi” Tolstych har dödats i ett attentat i Donetsk. Det är den andra höga separatistofficerare som lönnmördats inom loppet av fyra dagar och de är inte de första. Attentaten skedde samtidigt som Donbass upplevt den blodigaste perioden sedan 2015, med minst 35 döda bara under första veckan i februari. Kiev har i månader brutit mot eldupphöravtalet Minsk II utan officiella fördömanden från observatörsgruppen OSSE eller Västmakterna.

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Gå till arkivet