Skip to Content

Nya Tider avslöjar: De fyra ”svenskar” som häktats för gruppvåldtäkt är somaliska medborgare

Braskande rubriker i Aftonbladet, Expressen och andra medier förkunnade att ”sex svenskar”, senare ”åtta svenskar” hade gripits för en rå gruppvåldtäkt på en finlandsfärja. Nya Tider kan nu som första tidning avslöja att inte ens nödlögnen att de gripna somalierna är ”svenska medborgare” stämmer – alla de häktade är somaliska medborgare, och av samtliga misstänkta har bara en svenskt medborgarskap.

Publicerad: 6 februari, 2015, 14:43

  • Svenska
  • English
  • Suomi

Det var natten mellan fredag och lördag förra veckan som den misstänkta våldtäkten ägde rum på finlandsfärjan Viking Amorella, som var på väg mellan Stockholm och Åbo. En 45-årig kvinna ska ha blivit inlurad i en hytt av en av gärningsmännen, och därefter gruppvåldtagen då fler trängde in i hytten.

Medier som annars brukar vara övernitiska i sin iver att följa den punkt i de ”pressetiska reglerna” som förklarar att man inte ska framhäva berörda personers etniska ursprung eller nationalitet om det ”saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande” gjorde nu snabbt tolkningen att det var betydelsefullt att framhäva de gripna våldtäktsmännens svenskhet.

”Sex svenska män våldtog kvinna i hytt”, förkunnade Aftonbladet.

”Sex svenskar gripna för våldtäkt på färja” trumpetade Expressen. Metro hade samma rubrik fast med ”finlandsfärja” istället för bara ”färja”.

”Flera svenska män misstänkta för våldtäkt på Finlandsfärja”, löd DN:s rubrik.

Även TT var förstås med: ”Sex svenskar greps för färjevåldtäkt”.

Gruppvåldtäkt på Viking Line Amorella. Foto: Finska kustbevakningen

Gruppvåldtäkt på Viking Line Amorella. Foto: Finska kustbevakningen

Det tycks som om det ursprungliga påståendet, att det var sex svenskar som var gripna, inte var de svenska mediernas påfund utan härrörde från uttalanden som finsk polis gjort för Ilta-Sanomat. Snart stod det dock klart att det inte var några etniska svenskar som var gripna. I sociala medier kom det fram uppgifter från svenskar som varit med på kryssningen om att gärningsmännen var av somalisk härkomst. Detta hindrade dock inte att man fortsatte att basunera ut gärningsmännens nationalitet. ”Sex svenskar” blev till ”åtta svenskar” när fler misstänkta greps då färjan kom tillbaka till Sverige.

”En uppgiftslämnare uppger för Aftonbladet att kvinnan ska ha lurats med till hytten av en av gärningsmannen. Väl i hytten anslöt sedan flera män som tryckte ner henne på rygg och drog av hennes kläder. Sedan våldtogs hon, enligt kvinnans uppgifter.” Så skrev Aftonbladets Richard Aschberg och Victor Stenquist den 2 februari. ”Redan under helgen greps totalt åtta svenska män misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten”, skrev de i samma artikel.

Vid denna tidpunkt var det redan känt för läsare av alternativa medier, eller nätfora som Flashback, att de misstänkta gärningsmännen hade namn som Mohamed, Ahmed och Abdullahi. Fortfarande antog dock de flesta att svenska medier inte ljög rakt ut, utan helt enkelt hade låtit bli att skriva etnicitet men skrivit deras rätta, formella nationalitet – att de var somalier med svenska medborgarskap.

Nya Tider kan nu avslöja att även detta är lögn. Samtliga de fyra män som nu sitter häktade, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, har somaliskt medborgarskap.

 

Förklaring från gammelmedia?

Nya Tider har sökt Aftonbladets och Expressens redaktionschefer, nyhetschefer samt Aftonbladets chef för nyhetsredaktionen, utan att komma fram. TT:s redaktionschef Mats Johansson lyckades vi däremot få svar från, men han förklarade samtidigt att han själv är dåligt insatt i just detta specifika fall.

Disco Aluminium, Amorella

Våldtäktsmännen gjorde inviter mot den svenska kvinnan, men när hon nobbade dem våldtog de henne.

 

 

NyT: Först skrev ni ”Sex svenskar greps för färjevåldtäkt”. Sedan framgick det i sociala medier och på annat sätt att de här männen inte var svenskar utan somalier. Då står det i nästa artikel: ”Ännu en häktad för färjevåldtäkt” och han beskrivs som en ”man” med en viss ålder. Varför ansågs det mer relevant att ange nationalitet när det antogs vara svenskar?

– Jag kan inte detaljerna i det där, men möjligen kan man säga att det var en färja mellan Sverige och Finland. I normalfallet är det väl en stor del svenskar och en stor del finnar.

NyT: Jag hade kunnat köpa det resonemanget på åtminstone något plan om det rört sig om svenska medborgare, men det gör det ju inte. Är det inte minst lika relevant om en samling somaliska medborgare begår en gruppvåldtäkt på en färja mellan Sverige och Finland?

– Jag vet inte vilka uppgifter vi hade i början, så jag kan inte svara på det.

NyT: Nu är det häktningsförhandling mot tre av de misstänkta idag. Kommer ni att ange nationaliteten när ni skriver om det?

– Jag sitter i andra möten idag, så jag vet faktiskt inte. Jag har inte varit direkt inblandad i det där.

Vi frågar Mats Johansson vem vi i så fall ska vända oss till med våra frågor, och han lovar att ringa upp senare. I skrivande stund hoppas vi fortfarande på att han ska infria sitt löfte.

När Aschberg och Stenquist publicerade sin artikel i Aftonbladet hade det som sagt redan framkommit i sociala medier att gärningsmännen var somalier. Det är svårt att undgå misstanken om ett försök till ”damage control” när de båda skribenterna istället började framhålla männens påstått svenska medborgarskap. De gick så långt som till att förfalska vad myndighetspersoner skulle ha sagt till dem.

”Hon ska nu begära att ärendet utreds i Sverige då både offret och de misstänkta gärningsmännen är svenska medborgare”, skrev de om kammaråklagare Elisabeth Brandt.

 

Åklagaren: Aftonbladet ljuger, våldtäktsmännen är inte svenska medborgare

– Ja du, det får står för Aftonbladet i så fall, kommenterar kammaråklagare Brandt när Nya Tider frågar om hon verkligen sagt så, med tanke på att männen ju inte alls är svenska medborgare, med undantag för en av de misstänkta som redan släppts.

NyT: Du känner inte igen att du skulle ha sagt det alltså?

– Nej, det jag sagt är i så fall att de har sin hemvist i Sverige.

Inte heller Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens sexualbrottsgrupp – som Aftonbladet också hänvisade till för att framställa somalierna som svenska medborgare – känner igen att han skulle ha sagt så, men han är inte lika säker som Brandt på att han inte kan ha sagt fel.

 

Uppdatering: I ett fall har osäkerhet uppstått angående medborgarskap, då Skatteverket till skillnad från häktningsframställan uppger att somaliern fick svenskt medborgarskap 2010. I de övriga tre fallen är Skatteverket och häktningsframställan eniga: de är somaliska medborgare.

Fortsättning följer i nästa pappersupplaga av Nya Tider.

dan.malmqvist@nyatider.nu

krdsc_0560

Sanna Hill med Hatune Foundation i Irak: En resa i krigets brutala verklighet

REPORTAGEUnder våren åkte Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill till krigets Irak och det oroliga Turkiet tillsammans med tyskturkiska nunnan Hatune Dogan. Dagarna på resande fot i IS fotspår skildras här av Sanna Hill.

streck

Sanningens röst i ett förljuget medieklimat

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

nysdsc_0020

Stort intresse för Nya Tider på Bokmässan: ”Folk köar till montern”

BOKMÄSSAN 2016Under fredagen passade många på att träffa Nya Tiders redaktörer, reportrar och krönikörer i vår monter på Bokmässan. Vårt förlag AlternaMedia presenterar en rad spännande böcker och vi säljer aktuell litteratur till förmånliga mässpriser. Kom och besök oss Du också!

anklagar-usa-foto-ppd-toto-lozano_800x400_tntn

Filippinerna går egen väg: Duterte vill ha bort amerikansk militär

FilippinernaFilippinernas president Rodrigo Duterte anklagar amerikanska soldater för att genom historiska krigsförbrytelser ha startat konflikten med muslimerna i de södra delarna av önationen. Han menar även att amerikanernas närvaro i dag gör mer skada än nytta och vill därför att de omedelbart lämnar området. Presidenten lägger även om utrikespolitiken på ett sätt som troligen förargar Washington mer än tidigare uppseendeväckande verbala utspel.

bon_i_goteborg_20130928_vy

Krönika: Jag håller Åsa Linderborg ansvarig

BOKMÄSSAN

new-bitmap-image_940x375_tntn

Folkets Hus nekar SD att hyra lokal

Sverigedemokraterna i Norrtälje hade bjudit in till en föreläsning med den kände opinionsbildaren Ian Wachtmeister, men 48 timmar före drog sig Folkets Hus ur. Föredraget genomfördes till slut i en annan lokal.

dsc_0233r_920x400_tntn

Vill ha 250 miljoner från Migrationsverket

Det har varit många turer kring kryssningsfartyget Ocean Gala sedan företaget Floating Accomodations skrev avtal med Migrationsverket. Företagets vd Kjell Tandberg anser att han ska ha betalt enligt avtalet, 800 000 kronor per dygn, även om båten stått tom. För Nya Tider beskriver han hur turerna runt asylboendet har präglats av dubbelspel från både Härnösands kommun och Migrationsverket.

streck

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Nya Tider v. 38

terrorist_940x400_tn

Kenya försöker gå vidare efter Westgate

KENYANya Tiders korrespondent Cate Mukei har pejlat stämningen i sin hemstad Nairobi nu tre år efter massakern, men hon minns också sin väninna, Ruhila, som dödades i Westgate när hon var med och anordnade en matlagningstävling för barn.

om22mcjqsehsjstrcnks_tntn

Svensk sci-fi övertygar

BOKRECENSIONMan blir inte rik på att skriva science fiction i Sverige. Svenskskriven sf har aldrig blivit bestsellers och kommer heller aldrig att bli det. Det enda man kunnat tjäna pengar på är översättning av amerikanska och engelska titlar. Men knappt ens detta lönar sig längre.

bokmassan

Bokmässan håller seminarium om Nya Tider – utan Nya Tider

YTTRANDEFRIHETDet har varit många turer kring Bokmässan i Göteborg och AlternaMedias medverkan. Under mässan kommer därför ett särskilt seminarium att hållas, där ett antal representanter för etablerade medier är inbjudna, men ingen representant för detta bokförlag eller denna tidning. Nya Tider har därför kontaktat mässansvariga Maria Källsson för att höra hur hon har resonerat.

frauke-petrys-bil

Attacker mot invandringskritiska AfD inför dagens val

TYSKLANDNär väljarna i delstaten Berlin den 18 september gick till valurnorna för att välja sitt parlament, hade det EU- och invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) utsatts för olika attacker 800 gånger under det gångna året.

trump_ghp_fayetteville_18_940x410_tntn

Donald Trump tar åter ledningen över Clinton

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har en reell möjlighet att bli USA:s näste president och noterar åter framgångar i opinionen. Nya Tider försöker här ge en kortfattad bild av Donald Trumps position på områdena invandring, utrikespolitik och ekonomi.

vikingaskeppet Tälja, byggt av ekträ enligt vikingatidens metoder. Det seglar alldeles utmärkt även i hög sjö, och man företog en tur ända till S:t Petersburg utan problem. Närmast står Göran Jacobson från föreningen Viksbåten. På bilden överst framträder gruppen Medvind framför samma skepp.

Gunnes gård, på besök i vikingatid

Som att resa tusen år tillbaka i tiden. Höstmarknaden på Gunnes vikingagård i Uppland den första helgen i september varje år är en upplevelse för alla sinnen, en historiens närvaro på ett sätt som inga historieböcker kan förmedla.

russian_flag_and_ballot

Analytiker: Sanktionerna stärker den sittande makten

RYSSLANDNu på söndag den 18 september är det val i Ryssland. Nya Tider har talat med den politiske analytikern Jevgenij Minshenko om de nyligen genomförda valreformerna och västs syn på valet.