<strong>RADERAR SÖKRESULTAT.</strong> Här på Kungsbron i centrala Stockholm finns Googles Stockholmskontor. I december 2012 hällde en kvinna bensin över sig vid receptionen och hotade att tända på om inte Google tog bort sökträffar om hennes person. Efter EU:s dom blir det mycket lättare att få sökresultat raderade. Foto: Nya Tider

Google erbjuder ”länkradering”

”Internet glömmer aldrig”, lyder ett modernt ordspråk. Detta är dock på väg att ändras. Efter en dom den 13 maj från EU-domstolens högsta instans inför nu Google ett särskilt formulär där man kan begära att få länkar om sig själv borttagna.

Domen, som överraskade både Google och de flesta jurister, innebar att man införde en principiell ”rätt att bli bortglömd” som innefattar länkar till nyhetsartiklar, domstolshandlingar och annan information som kan vara till men för individen. Enligt domstolen är sökmotorer – i första hand Google som har 85 procent av den marknaden – ansvariga för att avlägsna viss information från sina sökresultat om en individ begär det.

Den 30 maj införde Google ett formulär som kan användas för att begära bortrensning av information. Formuläret är tillgängligt i samtliga EU-länder och fyra grannländer utanför EU.

Att internet aldrig glömmer var redan tidigare en sanning med modifikation. I själva verket har Google fått ta emot miljontals begäranden från företag och myndigheter om att plocka bort länkar ur sina sökresultat. Enligt Google bifaller man myndighetsbegäranden i ”mindre än hälften” av fallen. Någon motsvarande uppskattning för företag har man inte gått ut med.

Även företag som Yahoo och Microsoft, med sökmotorn Bing, måste foga sig efter EU-domstolens beslut.

Att en länk tas bort innebär inte att informationen raderas – den finns kvar på nätet, men då den inte kan hittas via de stora sökmotorerna blir den mycket svår att lokalisera om man inte vet exakt var den finns.

Det aktuella domstolsfallet handlade bland annat om ett tvistemål mellan Google och en plastikkirurg i Madrid, men frågan om Googles ansvar för innehållet på nätet har varit aktuell många gånger tidigare. I december 2012 gick en kvinna in på Googles kontor i Stockholm och hotade att tända eld på sig själv om inte Google tog bort länkar med nedsättande uppgifter om henne som lagts ut av en privatperson, ett fall som vi skrev om i Nya Tider vecka 38 förra året.

Domslutet har kritiserats från flera håll, inte minst därför att det innehåller ett stort mått av godtycke. Länkar till något som publicerats ”endast i journalistiskt syfte” behöver exempelvis inte tas bort, men det blir upp till Google – och i sista hand domstolarna – att avgöra vilka fall som faller under någon av undantagsreglerna. Det har också uttryckts farhågor för att pedofiler, bedragare och andra brottslingar ska kunna radera sin egen mörka bakgrund.

EU:s generaladvokat Niilo Jääskinen, som var emot principen om ”rätten att bli bortglömd”, menade att det ”skulle innebära att man offrar viktiga rättigheter som yttrande- och informationsfrihet”, och att det finns risk för att individer försöker undertrycka ”legitim och legal information som kommit ut i offentligheten”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.