Skip to Content

Den franske författaren Renaud Camus är bland annat känd för att ha skapat begreppet ”Le grand remplacement”, Det stora utbytet. Foto: Privat

Folkutbytet och det tragiska fallet Sverige

Publicerad: 26 oktober, 2016, 09:57

 • Svenska

Jag hyser en passionerad kärlek för Sverige. Jag ägnade en omfattande del av min samlingsserie Demeures de l’esprit [ung. Sinnets boningar] åt dess konstnärers, författares, kompositörers, poeters och filmskapares hem. Jag tror att det sällan har varit så lyckligt som i Pajala, hos Læstadius i Lappland vid den forsande Torne älvs strand, eller på den väg som leder till Dan Anderssons lilla hus, Luossastugan i Dalarna. Därför lider jag så mycket av Sveriges öde, liksom Frankrikes, eller Storbritanniens, eller Belgiens. Men Sveriges fall är särskilt tragiskt, mer extremt, mer vansinnigt. Ingenstans får man ett starkare intryck av en vilja att begå självmord, hos ett folk och en nation.

Varför? Varför? I min bok La Deuxième Carrière d’Adolph Hitler [Adolf Hitlers andra karriär] hävdade jag att Europa aldrig återhämtade sig från traumat efter Hitler, att kontinenten är som en patient som har lidit av en cancer, nazismen, och att alltför nitiska kirurger fortsätter att operera i all oändlighet för att avlägsna den och, vid minsta tecken på sjukdom, fortsätter tills man har avlägsnat alla vitala funktioner och det inte återstår något hjärta, hjärna, lungor, nervsystem, livskraft eller lemmar. Hitler finns i alla våra fraser, som en omvänd referens och en symbol för det absolut negativa, och hans karriär som spöke, hans andra karriär såsom motpol, är förvisso mindre kriminell än den första, men har än större konsekvenser eftersom den betyder Europas död. Det som rasismen inte lyckades fullgöra 1945 – förstörelsen av den europeiska civilisationen – är antirasismen i dag en hårsmån från att uppnå.

Denna antirasism hämtar sin obestridliga legitimitet från dödslägren, och från den ack så begripliga önskan ”aldrig mer”, men i det samhälle som den har skapat kan man inte längre undervisa om förintelsen, eftersom denna antirasisms skyddslingar inte tolererar det, och judarna flyr varje år vår kontinent i tusental. Försöker Sverige, mer eller mindre medvetet, att göra bot för att det var mindre fientligt mot Tredje riket än det kanske borde ha varit? Jag vet inte. Man brukar säga att i sin puritanska nit att göra det rätta går Sverige för långt i antingen den ena eller den andra riktningen. Kanske måste man se det masochistiska vansinnet som att landet visar upp en ny väg till den gudfruktiga hängivenhet som ledde till så många härjningar under senare delen av 1800-talet. Om detta vittnar Ibsen, Dreyer, Munch eller just Laestadius, var och en på sitt sätt. Den neurotiska dimensionen av den aktuella situationen är för mig obestridlig. Måste man påpeka att gästfrihet förstås aldrig har inneburit att man låter sig invaderas av ett obegränsat antal gäster, som inte är särskilt vänskapliga, och till dessa överlämnar sitt hem eller fädernesland, för att till slut tvingas be dem att vara snälla att ge en själv en liten plats och några rättigheter i det som en gång var ens eget land? Ingen moral har någonsin krävt det, men varje moral har dessutom strängt fördömt det som en fruktansvärd likgiltighet inför döden, ett förnekande av förfäderna och en orättfärdig uppoffring av de kommande generationerna.

Fallet Sverige är, även om det är skrämmande i mina ögon, också mycket spännande. Jag är faktiskt övertygad om att det som jag kallar Det stora utbytet, bytet av folk och befolkning, den demografiska översvämningen och det etniska ersättandet som hela Europa har underkastats, men framför allt Västeuropa, trots sina enorma proportioner som företeelse, endast är en del av en bredare rörelse, utbytessträvan, den allmänna ideologin om alltings utbytbarhet, människor av andra människor, folk av folk, män av kvinnor, människor av maskiner, det levande av det materiella, djur av saker, som i de fruktansvärda köttfabriker där stackars djur som aldrig kommer att få se varken gräs eller himmel bokstavligen produceras, som döda föremål, vilka dessvärre ofta dessutom möter halaldöden.

Utbytessträvan är en helhet. Den som inte har förstått att utbytessträvan är en helhet kan inte förstå någonting om Det stora utbytet. Och Sverige, om man ska tro de förfärade ekon som når våra förbluffade öron, är det mest framskjutna laboratoriet för denna globala utbytessträvan, för produktionen av likriktad mänsklighet. Är det sant att små svenska pojkar har förbjudits att kissa stående? Är det sant att arabiska har gått förbi finska som landets andra språk? Är det sant att en film från regeringen ber svenskar av svenskt ursprung att gå upp i en ny nation, där de endast ska bli en komponent bland andra, jämlika de andra, antagligen i väntan på att den islamiska triumfen ger dem en underordnad roll, som ett erövrat och kuvat folk, som dhimmis? Det är inte bara ett Nobelpris i litteratur som tilldelas Bob Dylan som vittnar om denna globala utbytessträvan, i detta fall Det lilla utbytet, en nödvändig förutsättning för Det stora utbytet, ty de folk som känner sina klassiker låter sig inte utan revolt kastas på historiens sophög. Jag talar om masskulturens ersättande av högkulturen som gemensam referens.

Det värsta är att den ohygglighet som nu sker fortfarande skulle kunna undvikas. Det skulle räcka att de europeiska folken vaknar, lämnar det vegetativa tillstånd som glömskans undervisning och dvalans industri försatt dem i. Jag tror inte på möjligheten, för att parafrasera Stalin, att göra motstånd mot utbytessträvan i ett enda land. Hela vår kontinent hotas till sin civilisation och sin självständighet. Hela kontinenten måste göra uppror och först av allt mot förrädarna som överlämnar den till invasionen. Om några talar om ett inbördeskrig har de trots allt fel. Kampen som ska föras liknar snarare ett klassiskt självständighetskrig, ett antikolonialt uppror. Medlen och målet är ett: återvandringen, de erövrande folkens återfärd hem till sig.

 

fakta

Renaud Camus (f. 1946) är en av Frankrikes mest välkända författare och tänkare. Han har publicerat ett stort antal romaner, dikter, reseskildringar och dagböcker, och är känd för att ha skapat begreppet ”Le grand remplacement”, Det stora utbytet. 1977 tilldelades han Fénéon-priset för boken Échange (behållning av utbyte), 2003 priset ”30 millions d’amis” från djurrättsstiftelsen med samma namn (namnet 30 miljoner syftar på antalet husdjur i landet) för boken Vie du chien Horla (Hunden Horlas liv) och 2015 Jean-Ferré-priset för sitt arbete för det franska språket genom sin samlade produktion.
Renaud Camus

renaud.camus@wanadoo.fr

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kerstin Sundgren

  Jag kunde inte uttryckt detta bättre än Renaud Camus har gjort. Jag förfäras dagligen över nyheter från mitt gamla hemland och känner en djup sorg över vad som händer där. Har svårt att förstå hur det svenska folket totalt har resignerat och gett bort sin födelserätt att fortsätta att vara stolta svenskar. Dom totalt indoktrinerade individer som nu styr Sverige kan bara jämföras med den stalinistika tiden när folket i Sovjetunionen inte vågade
  uttrycka vad dom kände inför en tyrann. Ofattbart och tragiskt!

 • clareal

  Renaud Camus får det att låta som om detta folkutbyte är något som svenska folket ensamt har hittat på. Jag är övertygad att Camus vet orsakerna, men liksom många andra, tiger han om det, som inte får sägas.
  De svenskar som via nätet har kännedom om den i Sverige verksamma judiska föreningen Paideia vet dock bättre. Denna förening har sedan år 2000 varit verksam här och synes drivas med medel från Raul Wallenbergs stiftelse och Allmänna Arvsfonden. En äldre, hitrest amerikansk judisk tant, vid namn Barbra Spectre, som leder föreningen, har gjort sig ökänd i en stor del av nät-världen, alltså ”gone viral”, som det brukar heta. Enligt tantens egna ord, vill man främja en tredje-världens-folk invandring till Europa, gärna med muslimska förtecken. Denna judiska förening har således multikultur, multietnicitet och rasblandning högst på sitt program. I nät-intervjun säger hon att det är helt nödvändigt att denna förändring kommer tillstånd, annars kommer Europa gå under. Samtidigt säger hon sig vara medveten om att judarna kommer bli illa sedda, på grund av denna sin oombedda verksamhet.
  I sammanhanget kan man kanske ana ett samband till vad som inträffade 2014, när svenska Riksdagen återsamlades efter septembervalet. Vid den sedvanliga gudstjänsten i Storkyrkan talade (privatmannen?) Göran Rosenberg, som även han är medlem i Paideia, om att Sverige på lite sikt skulle bli helt multi-etniskt, likgiltigt om vi svenskar önskar det eller inte. (It’s a ”done-deal”, således!). Tilläggas kan, att Aftonbladet efteråt hade en hat-artikel riktad mot Jimmie Åkesson, därför han var oartig och inte applåderade Rosenbergs tal.
  I grund och botten är folkutbytet en gammal konspiration, som tog ny fart under mitten av sextiotalet. De amerikanska immigrationslagarna ändrades 1965 och kom hädanefter att acceptera invandring från jordens alla hörn, detta efter en cirka 40-årig judisk kamp för ”likaberättigande” av invandringen. Det skedde under en kritisk period i USA:s historia. Presidentmord, Vietnamkrig, sexuell ”befrielsekamp”, raskravaller, social upplösning och mycket mer. I skvalpet efter vänstervågen fick vi härhemma också en flyktingdebatt. Den gamla asylrätten gjorde vänster- och kommunistpolitiker, starkt behjälpta av Bonnierpressen, slarvsylta av. Kreativiteten visste inga gränser när man hittade på nya benämningar på de inträngande massornas status. Så har det fortsatt.
  Sannerligen har det inte heller saknats draghjälp från ”vanligt folk”, som gärna iklätt sig rollen som ”godhetsnissar” u p a.

 • SVENOG

  Renaud Camus text är bland det bästa jag har läst. Dels hans beskrivning av den pågående massinvandringen som ”Det stora utbytet, bytet av folk och befolkning”. Jag har inte tänkt riktigt så förut men så är det naturligtvis. Antirasisterna vill byta ut svenskarna som ju är rasister mot araber och afrikaner som ju då inte är rasister. Tanken om ”en bättre sorts människa” känns igen från kommunism och nazism där ledarna insåg det hopplösa i att få igenom sina höga ideal med den existerande befolkningen. Alltså måste befolkningen bytas ut. Antirasismen står alltså på samma .ideologiska grund som kommunism och nazism.

  Dels inger hans beskrivning hopp, vilket är underbart. Hoppet står till att “de europeiska folken vaknar, lämnar det vegetativa tillstånd som glömskans undervisning och dvalans industri försatt dem i.” Nu känner jag mig för första gången som en europée. Tillsammans med Polen och Ungern och nu Frankrike kan “hela kontinenten göra uppror och först av allt mot förrädarna som överlämnar den till invasionen”. Man vågar kanske hoppas på en framtid för Europa!

 • Dennis Zackrisson

  Ja, det var en tänkvärd artikel av Renaud Camus. Att vart och ett folk ska hålla sig på sitt ställe och utveckla sin egen nation är ju en tes som med dagens folkvandringar ifrågasätts på många ställen såväl hos oss som i vår närhet, men även på andra håll av vårt lilla klot.

  Men det tycks mig som att Camus glömmer bort den största folkfördrivningen under s k ”efterkrigstid”, dvs från 1945 och framåt. Och inte med ett ord nämner de största landtjuvarna i historien. Lite märkligt eftersom denna s k ”etniska rensning” fortfarande pågår, dag för dag, och på mark, vilken ofta talas om som ”biblisk”.

  När Camus talar om ”bytet av folk och befolkning, demografisk översvämning och det etniska ersättandet” är det framför allt palestiniernas öde en kommer att tänka på. Hur en oförväget självsvåldig krigarkast överföll dem och sedan slutet på 1940-talet skapat miljon efter miljon av flyktingar och haft mage att utropa en statsbildning, som inte har någon som helst legitimitet enligt internationella lagar. Och därutöver producerat en outsinlig ström av krigsförbrytare, varav många började sin karriär som terrorister på 1940-talet bl a genom att kallblodigt mörda den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte, medlem av den svenska kungafamiljen.

  Låt oss inte glömma bort, utan i stället ena oss med andra förtryckta när vi själva reser oss för att kasta av oss det politiska ok, som av den svenska överklassen lagts på våra redan nedtyngda axlar!

 • Metodisten Kidd

  Mycket bra skriven artikel.
  Jag er Norsk, I Norge var det faktisk krig i 5 år. Men ändå så talar man som att å kritisera dålig invandringspolitik i Sverige er någon slags nazism. Så talar man inte i Norge, där er man färdig med ordet och hela nazismen for länge sen.
  Det verkar som man måste fylla upp hela Sverige med alla typ utlänningar ovansett hva priset blir, ekonomisk, kulturellt, moralisk och socialt. Darfor att om inte så er man någon slags nazi ? Det er lite i mellan. I verkligheten så er allt i mellan. Ingen av dom två extremiteter er lösning.
  Det er något riktig gammaldags over politik i Sverige, man talar i principer. Höger och vänster. Man måste välja vilken politisk klan man vill tillhöra. Så er det inte i Norge och Sverige.
  Resultaten av vad samhället gør bestämmer vad man tycker och vem man stämmer på denna gång. Vill inte folket ha något, så spelar det ingen roll va politiker och statsminister tycker.
  Men vi i Norge er glada i Sverige å håpast Svenskarna städar upp å blir glada – på Svensk igen

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

KULTURDen 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Framtidsstaden – när väckelseretorik möter en krass verklighet

BOKRECENSIONMalmö är enligt databasen Numbeo just nu Europas andra farligaste stad efter Neapel. Journalisten Lars Åberg är aktuell med en bok om staden med den självförklarande titeln Framtidsstaden: om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Även om Åberg i egenskap av vänsterjournalist undviker den etniska dimensionen, så är den tillräckligt politiskt inkorrekt för att de politiker som figurerar i boken ska sluta svara på hans frågor.

Turkiska imamer i stor angiveriskandal i Tyskland

TYSKLANDI Tyskland har det avslöjats att en omfattande spioneri­skandal, där turkiska myndigheter låtit spionera på de egna landsmännen med hjälp av tusentals regimlojala informatörer, ägt rum. Nu avslöjas det att också imamer varit inblandade i angiveriverksamheten.

USA-etablissemangets släktband i fokus

USAEn lista med släktband mellan högt uppsatta amerikanska journalister och dito politiker har i flera år cirkulerat på nätet – och vuxit allt eftersom fler namn lagts till. Listan uppges visa hur det politiska etablissemanget under Clinton och Obama växte samman med det massmediala dito.

Gå till arkivet