Skip to Content

Den korte avis har mottot ”Klar, skarp, seriös” och drivs sedan 2012 av paret Ralf Pittelkow och Karen Jespersen. Karen är den första och hittills enda politikern som har suttit i två olika regeringar för två olika partier i Danmark, Socialdemokraterne och Venstre. Politiskt har hon rört sig mellan alltifrån kommunistiska till konservativa tankar. Med vissa avbrott har hon suttit i folketinget 1994-2009. Hon har tillsammans med sin make författat över tio olika böcker, flera kritiska till islam. Ralf har bland annat varit politisk kommentator på dags­tidningen Jyllands-Posten och varit flitig debattör i radio och tv. Foto Dinby.dk
DANMARK

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

Den populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Publicerad: 12 januari, 2017, 11:22

 • Svenska

Läs även

Den Korte Avis är en av de mest populära nättidningarna i Danmark med över en halv miljon unika besökare per månad, där man kan läsa kortfattade nyheter och kommentarer. En omfattande annonsbojkott drogs igång när sjuksköterskan Tommy Kirkegaard i början av december i en kommentar på Nordeas facebooksida ifrågasatte lämpligheten i att banken annonserar på den ”främlingsfientliga bloggen”.

Frågan ställdes snart på sin spets och företag uppmanades att ta ställning för eller emot Den Korte Avis – företag som ännu inte anslutit sig till annonsbojkotten hängdes ut. I skrivande stund går diskussionen het på danska debattsidor och har blivit till en yttrandefrihetsfråga, då annonsintäkterna för många tidningar är nödvändiga för utgivningen.

Nordeas svar till Kirkegaard blev att man köper sina annonspaket genom en större mediebyrå och inte har insyn i vilka enskilda tidningar detta omfattar. Nordeas önskan är att annonsera i media som är rikstäckande och som speglar det danska samhället och Nordeas kundkrets. Efter uppmärksamheten menade banken att Den Korte Avis inte uppfyller dessa kriterier och därmed stoppades annonseringen. En rad and­ra stora företag som Ikea, Telia och Elgiganten förklarade därefter att de inte heller längre skulle annonsera på sidan.

Den korte avis når ut till mellan en halv och en miljon läsare i månaden.

Flera stora tidningar i landet deltog snart i drevet mot Den Korte Avis, en obekväm uppstickare som når ut till runt 40 000 läsare per dag till en bråkdel av de kostnader som stora mediekoncerner dras med. Även den statliga Danmarks Radio tog ställning mot den lilla nättidningen, då programledaren Anders Stegger och Sara Bro i Go’Morgen P3 den 9 december hängde ut ett antal företag som ännu inte förklarat att man ämnar delta i annonsbojkotten och uppmanade lyssnarna att kontakta dessa. Radion fick sedermera be om ursäkt, eftersom man har krav på sig att agera opartiskt, men programledarna fick behålla sina jobb.

Nordea hävdar att det inte ligger några politiska påtryckningar bakom beslutet, utan att de bara blivit uppmärksammade på en felaktighet i förhållande till hur de vanligtvis annonserar.

Vänner av Den Korte Avis menar att det är märkligt att Nordea underkänner den professionella mediebyråns omdöme, som borde känna till hur det danska samhället ser ut och vad som speglar det. Jyllands-Posten hävdar dock den 11 december att Nordeas tillbaka­dragande av annonserna beror på att de inte kan stå bakom Den Korte Avis ”negativa fokus på islam”.

Tommy Kirkegaard hävdade i kommunikationen med Nordea bland annat att Den Korte Avis är ”en rasismspridare som blivit dömd för rasism och lögner flera gånger”. Det finns dock inte en enda dom mot tidningen. När Kirkegaard på dagstidningen Berlingskes nätupplaga skulle konkretisera vad nättidningens ”rasism” består i, skrev han att han hittat ett inlägg på Den Korte Avis från en man som sett en afrikan tala i telefon på Ströget i Köpenhamn, vilket gjorde skribenten övertygad om att denne var på väg att bjuda in hela Afrika till Danmark.

Tommy Kirkegaard, 44, gillade inte att Nordea annonserade på Den Korte Avis och drog igång en grupp på Facebook som manade till bojkott mot nättidningen. Han har varit aktuell i media tidigare, då han klagade på att hans partner, Jefferson Odorico, 22, inte fick tillstånd att anhöriginvandra till Danmark. Foto: Privat

 

Frågan är mycket het i Danmark, där debatten påminner om den som fördes i Sverige om Nya Tider och Bokmässan under hösten 2016, där de stora mediehusen gaddar ihop sig mot en uppstickare. Nättidningen är inte rädd att skriva om obekväma ämnen och har till viss del lyckats bryta etablerad medias monopol på vad som anses ha nyhetsvärde. Anklagelserna mot nättidningen brukar handla om att den är ”extrem” utan någon vidare precisering, att artiklarna saknar faktaunderlag samt att tidningen inte är med i Pressenaevnet, motsvarigheten till svenska Pressens opinionsnämnd.

Pressenaevnet är inte en oberoende instans utan styrs av de stora mediebolagen. Det bestämmer även över den danska motsvarigheten till presstödet. År 2016 fick Den Korte Avis 149 000 kronor i stöd, men fruktar nu en hårdhänt behandling av Pressenaevnet.

Annonsbojkotten spreds snabbt till Sverige, där liknande metoder används sedan länge. Ett av de företag med huvudkontor i Stockholm som deltar i kampanjen är resebyrån TUI som tidigare hette Star Tours i Danmark och Fritidsresor i Sverige. Som förklaring till bojkotten meddelade resebyråns presschef Nikolai Johnsen i Berlingske att Den Korte Avis skriver lögner. Han hänvisar till två artiklar, där den ena heter ”Överbefolkning är roten till det onda, även den globala uppvärmningen” och är skriven av samhällsdebattören och författaren Jonna Vejrup Carlsen.

Nikolai Johnsen gör tolkningen, tvärtemot vad rubriken anger, att Vejrup Carlsen i artikeln menar att invandringen bär skulden för den globala uppvärmningen. Den andra artikeln heter ”Efter polismannens död. Vi lever i en hårdare värld och måste försvara samhället med hårdare medel”. I artikeln nämns flera olika problem som samhället har, bland annat våld, asylinvandring och gränskontroller. Nikolai Johnsen gör även här en fri tolkning och menar att det hävdas i artikeln att polismannens död beror på invandring.

I den danska debatten handlar många inlägg om att bojkotten skulle vara ett försök att införa ett svenskt tillstånd i Danmark med all den politiskt korrekta censur som präglar Sverige. Den Korte Avis menar att de naturligtvis tänker på sig själva, men även på vad det skulle innebära för det danska samhället att få in den svenska politiska korrektheten. Det är även något som väldigt många är rädda för i Danmark, hävdar de, vilket stärks av det massiva stöd som nättidningen fått.

Den Korte Avis drivs av paret Ralf Pittelkow, tidigare politisk rådgivare och politisk kommentator, och Karen Jespersen, tidigare välfärdsminister för Venstre. Inledningsvis var man på tidningen orolig för tidningens ekonomi, då man lyckats bli självgående, men tack vare allt stöd från det danska folket så går de nu inte bara runt, nu flyger de nästan, berättar man.

Vem är då Tommy Kirkegaard? Han har varit aktuell i media tidigare, då han i danska TV2 den 23 november 2015 klagade över att han fick avslag på sin ansökan om anhöriginvandring. Kirkegaard, 44, ville nämligen gifta sig med Jefferson Odorico som han träffat i Brasilien, men eftersom Jefferson är 22 hamnade han under den ribba på 24 år under vilken det krävs att den man anhöriginvandrar till har råd att betala ens uppehälle. Det ansågs inte Kirkegaard ha, då han bara har en deltidsanställning.

anders.wiberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lukas_23_34

  Kanske dags att börja bojkotta DNs annonsörer.

 • ramonafransson

  Den som inte kritiserar, debatterar och diskuterar religion i allmänhet och Islam i synnerhet är inte frisk i sitt tänkande! All religion måste konstant sättas under lupp! Allt annat är infantilt!

 • SvenneiLund

  Är det inte konstigt att det alltid är dem som knappt har råd att försörja sig själv som är vänsteranhängare?
  De vill hellre bli försörjda av samma människor som de spottar på men vad händer om alla är vänsteranhängare?

  Ryssland – Totalitärt, fattigdom
  Venezuela – Totalitärt, ingen mat, ger bort sina barn
  Kuba – Totalitärt, fattigdom
  Nordkorea – Totalitärt, äter bark och gräs
  Kina – Totalitärt, fattigdom
  Fd. Östtyskland – Totalitärt, fattigdom

  Av någon märklig anledning drabbas aldrig de styrande i dessa länder av fattigdom.

Massutmaning – Sanandaji gör rent hus med invandringsmyter

BOKRECENSIONDen kurdisk-iranske forskaren Tino Sanandaji har rönt stor uppmärksamhet för sin oräddhet att ifrågasätta många av de myter som systemmedia torgför i in-vandringsfrågan. När han strax före jul 2014 berättade om sin avsikt att skriva en bok i ämnet, så rasslade det snabbt in drygt 600 000 kronor i en så kallad crowdfunding. Nu är boken här, alldeles färsk från tryckeriet.

Nationalstatens uppgift är att skydda sitt folk

KRÖNIKA

Svenska Spotify en av de första hyresgästerna i New Yorks nya World Trade Center

TEKNIKDen svenska musikstreamingtjänsten Spotify har stora planer på att expandera och väljer nu att flytta sitt amerikanska huvudkontor i New York till det nybyggda World Trade Center-komplexet. Anledningen är den otroligt snabba tillväxten av internetanvändare som är intresserade av och använder sig av tekniken streaming för att lyssna på musik.

Donbass, östra Ukraina: Flera höga separatistofficerare lönnmördade

UTRIKESDet framstående bataljonsbefälet Michail ”Givi” Tolstych har dödats i ett attentat i Donetsk. Det är den andra höga separatistofficerare som lönnmördats inom loppet av fyra dagar och de är inte de första. Attentaten skedde samtidigt som Donbass upplevt den blodigaste perioden sedan 2015, med minst 35 döda bara under första veckan i februari. Kiev har i månader brutit mot eldupphöravtalet Minsk II utan officiella fördömanden från observatörsgruppen OSSE eller Västmakterna.

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Gå till arkivet