Skip to Content

Den korte avis har mottot ”Klar, skarp, seriös” och drivs sedan 2012 av paret Ralf Pittelkow och Karen Jespersen. Karen är den första och hittills enda politikern som har suttit i två olika regeringar för två olika partier i Danmark, Socialdemokraterne och Venstre. Politiskt har hon rört sig mellan alltifrån kommunistiska till konservativa tankar. Med vissa avbrott har hon suttit i folketinget 1994-2009. Hon har tillsammans med sin make författat över tio olika böcker, flera kritiska till islam. Ralf har bland annat varit politisk kommentator på dags­tidningen Jyllands-Posten och varit flitig debattör i radio och tv. Foto Dinby.dk
DANMARK

Bojkott mot Den Korte Avis – Svenska politiskt korrekta metoder har spridit sig till Danmark

Den populära nättidningen Den Korte Avis är under ekonomisk attack från meningsmotståndare, som dragit igång en omfattande annonsbojkott. Även den statliga Danmarks Radio har deltagit i hatkampanjen, men har fått backa och be om ursäkt. Debatten i Danmark kring tidningen påminner om höstens diskussion i Sverige om Nya Tider och Bokmässan.

Publicerad: 12 januari, 2017, 11:22

 • Svenska

Läs även

Den Korte Avis är en av de mest populära nättidningarna i Danmark med över en halv miljon unika besökare per månad, där man kan läsa kortfattade nyheter och kommentarer. En omfattande annonsbojkott drogs igång när sjuksköterskan Tommy Kirkegaard i början av december i en kommentar på Nordeas facebooksida ifrågasatte lämpligheten i att banken annonserar på den ”främlingsfientliga bloggen”.

Frågan ställdes snart på sin spets och företag uppmanades att ta ställning för eller emot Den Korte Avis – företag som ännu inte anslutit sig till annonsbojkotten hängdes ut. I skrivande stund går diskussionen het på danska debattsidor och har blivit till en yttrandefrihetsfråga, då annonsintäkterna för många tidningar är nödvändiga för utgivningen.

Nordeas svar till Kirkegaard blev att man köper sina annonspaket genom en större mediebyrå och inte har insyn i vilka enskilda tidningar detta omfattar. Nordeas önskan är att annonsera i media som är rikstäckande och som speglar det danska samhället och Nordeas kundkrets. Efter uppmärksamheten menade banken att Den Korte Avis inte uppfyller dessa kriterier och därmed stoppades annonseringen. En rad and­ra stora företag som Ikea, Telia och Elgiganten förklarade därefter att de inte heller längre skulle annonsera på sidan.

Den korte avis når ut till mellan en halv och en miljon läsare i månaden.

Flera stora tidningar i landet deltog snart i drevet mot Den Korte Avis, en obekväm uppstickare som når ut till runt 40 000 läsare per dag till en bråkdel av de kostnader som stora mediekoncerner dras med. Även den statliga Danmarks Radio tog ställning mot den lilla nättidningen, då programledaren Anders Stegger och Sara Bro i Go’Morgen P3 den 9 december hängde ut ett antal företag som ännu inte förklarat att man ämnar delta i annonsbojkotten och uppmanade lyssnarna att kontakta dessa. Radion fick sedermera be om ursäkt, eftersom man har krav på sig att agera opartiskt, men programledarna fick behålla sina jobb.

Nordea hävdar att det inte ligger några politiska påtryckningar bakom beslutet, utan att de bara blivit uppmärksammade på en felaktighet i förhållande till hur de vanligtvis annonserar.

Vänner av Den Korte Avis menar att det är märkligt att Nordea underkänner den professionella mediebyråns omdöme, som borde känna till hur det danska samhället ser ut och vad som speglar det. Jyllands-Posten hävdar dock den 11 december att Nordeas tillbaka­dragande av annonserna beror på att de inte kan stå bakom Den Korte Avis ”negativa fokus på islam”.

Tommy Kirkegaard hävdade i kommunikationen med Nordea bland annat att Den Korte Avis är ”en rasismspridare som blivit dömd för rasism och lögner flera gånger”. Det finns dock inte en enda dom mot tidningen. När Kirkegaard på dagstidningen Berlingskes nätupplaga skulle konkretisera vad nättidningens ”rasism” består i, skrev han att han hittat ett inlägg på Den Korte Avis från en man som sett en afrikan tala i telefon på Ströget i Köpenhamn, vilket gjorde skribenten övertygad om att denne var på väg att bjuda in hela Afrika till Danmark.

Tommy Kirkegaard, 44, gillade inte att Nordea annonserade på Den Korte Avis och drog igång en grupp på Facebook som manade till bojkott mot nättidningen. Han har varit aktuell i media tidigare, då han klagade på att hans partner, Jefferson Odorico, 22, inte fick tillstånd att anhöriginvandra till Danmark. Foto: Privat

 

Frågan är mycket het i Danmark, där debatten påminner om den som fördes i Sverige om Nya Tider och Bokmässan under hösten 2016, där de stora mediehusen gaddar ihop sig mot en uppstickare. Nättidningen är inte rädd att skriva om obekväma ämnen och har till viss del lyckats bryta etablerad medias monopol på vad som anses ha nyhetsvärde. Anklagelserna mot nättidningen brukar handla om att den är ”extrem” utan någon vidare precisering, att artiklarna saknar faktaunderlag samt att tidningen inte är med i Pressenaevnet, motsvarigheten till svenska Pressens opinionsnämnd.

Pressenaevnet är inte en oberoende instans utan styrs av de stora mediebolagen. Det bestämmer även över den danska motsvarigheten till presstödet. År 2016 fick Den Korte Avis 149 000 kronor i stöd, men fruktar nu en hårdhänt behandling av Pressenaevnet.

Annonsbojkotten spreds snabbt till Sverige, där liknande metoder används sedan länge. Ett av de företag med huvudkontor i Stockholm som deltar i kampanjen är resebyrån TUI som tidigare hette Star Tours i Danmark och Fritidsresor i Sverige. Som förklaring till bojkotten meddelade resebyråns presschef Nikolai Johnsen i Berlingske att Den Korte Avis skriver lögner. Han hänvisar till två artiklar, där den ena heter ”Överbefolkning är roten till det onda, även den globala uppvärmningen” och är skriven av samhällsdebattören och författaren Jonna Vejrup Carlsen.

Nikolai Johnsen gör tolkningen, tvärtemot vad rubriken anger, att Vejrup Carlsen i artikeln menar att invandringen bär skulden för den globala uppvärmningen. Den andra artikeln heter ”Efter polismannens död. Vi lever i en hårdare värld och måste försvara samhället med hårdare medel”. I artikeln nämns flera olika problem som samhället har, bland annat våld, asylinvandring och gränskontroller. Nikolai Johnsen gör även här en fri tolkning och menar att det hävdas i artikeln att polismannens död beror på invandring.

I den danska debatten handlar många inlägg om att bojkotten skulle vara ett försök att införa ett svenskt tillstånd i Danmark med all den politiskt korrekta censur som präglar Sverige. Den Korte Avis menar att de naturligtvis tänker på sig själva, men även på vad det skulle innebära för det danska samhället att få in den svenska politiska korrektheten. Det är även något som väldigt många är rädda för i Danmark, hävdar de, vilket stärks av det massiva stöd som nättidningen fått.

Den Korte Avis drivs av paret Ralf Pittelkow, tidigare politisk rådgivare och politisk kommentator, och Karen Jespersen, tidigare välfärdsminister för Venstre. Inledningsvis var man på tidningen orolig för tidningens ekonomi, då man lyckats bli självgående, men tack vare allt stöd från det danska folket så går de nu inte bara runt, nu flyger de nästan, berättar man.

Vem är då Tommy Kirkegaard? Han har varit aktuell i media tidigare, då han i danska TV2 den 23 november 2015 klagade över att han fick avslag på sin ansökan om anhöriginvandring. Kirkegaard, 44, ville nämligen gifta sig med Jefferson Odorico som han träffat i Brasilien, men eftersom Jefferson är 22 hamnade han under den ribba på 24 år under vilken det krävs att den man anhöriginvandrar till har råd att betala ens uppehälle. Det ansågs inte Kirkegaard ha, då han bara har en deltidsanställning.

anders.wiberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lukas_23_34

  Kanske dags att börja bojkotta DNs annonsörer.

 • ramonafransson

  Den som inte kritiserar, debatterar och diskuterar religion i allmänhet och Islam i synnerhet är inte frisk i sitt tänkande! All religion måste konstant sättas under lupp! Allt annat är infantilt!

 • SvenneiLund

  Är det inte konstigt att det alltid är dem som knappt har råd att försörja sig själv som är vänsteranhängare?
  De vill hellre bli försörjda av samma människor som de spottar på men vad händer om alla är vänsteranhängare?

  Ryssland – Totalitärt, fattigdom
  Venezuela – Totalitärt, ingen mat, ger bort sina barn
  Kuba – Totalitärt, fattigdom
  Nordkorea – Totalitärt, äter bark och gräs
  Kina – Totalitärt, fattigdom
  Fd. Östtyskland – Totalitärt, fattigdom

  Av någon märklig anledning drabbas aldrig de styrande i dessa länder av fattigdom.

Inget erkännande av islam i Slovakien

UTRIKESI början av december 2016 införde Slovakien en lag som under överskådlig tid kommer att omöjliggöra ett officiellt erkännande av islam som religionsgemenskap.

Kammaråklagare Rolf Hillegren: Så fungerar det svenska rättssystemet

Brott & StraffBrott och straff är ett område som väcker starka känslor hos allmänheten, vilket framkommer med jämna mellanrum när pressen uppmärksammat något rättsfall. Rolf Hillegren, före detta kammaråklagare, försöker här reda ut tankarna bakom varför domstolar dömer som de gör. Den första delen publicerades i NyT 2016 v51/52.

Ny migrantvåg till Österrike

ÖSTERRIKEEuropa står inför en ny våg av asylsökande från tredje världen, enligt prognoser från Österrikes militära underrättelsetjänst (Heeres-Nachrichtenamt). På grund av minskat bistånd och otillräckliga motåtgärder från EU:s sida förväntar sig underrättelsetjänsten att den nya migrantvågen främst kommer att bestå av afrikanska välfärdsmigranter från länder som Nigeria, Kongo-Kinshasa, Sudan och Etiopien.

Hjälporganisationer tros smuggla migranter till Europa

UTRIKESEnligt uppgifter från tankesmedjan Gefira har en rad hjälporganisationer under två månader smugglat nästan 40 000 migranter till Europa. Officiellt ägnar de sig åt att undsätta migranter i sjönöd, men genom att spåra hur hjälporganisationernas fartyg har rört sig har Gefira kommit fram till att de i själva verket möter upp smugglarfartyg alldeles utanför den libyska kusten som där tar ombord migranterna.

Sanna Hill: ”Ett år av förändringar – nu tar vi hem det här”

Marine Le Pen kritiseras för Rysslandslån inför presidentval

UTRIKESDet franska Front Nationals presidentkandidat Marine Le Pen attackeras i media för att ha lånat pengar från ryska banker. I egenskap av anti-etablissemangspolitiker har hon fått nobben hos alla franska banker. Lånet förmedlades av hennes far och partiets grundare Jean-Marie Le Pen, men trots detta verkar relationerna mellan far och dotter Le Pen vara fortsatt kyliga.

Körde ihjäl brandman – dömdes till villkorlig dom

INRIKESI början av januari dömdes en 70-åring för att ha kört ihjäl en brandman efter en vansinneskörning vid en olycksplats. Han döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, straffet blev villkorlig dom.

Svensk dataspelsjätte köper Indiens ledande spelutvecklare

DATORSPELStarbreeze, ett Stockholmsbaserat dataspelsföretag, har förvärvat det indiska produktionsbolaget Dhruva Interactive för drygt 77 miljoner kronor. Starbreeze är en av norra Europas största spelstudios med många populära spel i sin produktionslista, bland annat Payday, Payday2 och Storm.

Lögnkrig och desinformation i media

LEDARE: CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu ska Säkerhetspolisen kopplas in för att hindra Ryssland att ”desinformera” svenskar i syfte att påverka valet 2018. När Katerina Janouch i tjeckisk press tar bladet från munnen om Sverige är det ”rysk propaganda”. Samtidigt blir systempressen gång på gång påkommen med att ljuga och förvränga. Hyckleriet kunde inte ha varit tydligare.

Romer och kriminalitet

KRÖNIKAI föregående nummer av Nya Tider redo­visade Dan Malmqvist en granskning av kriminaliteten bland företrädare för romska organisationer och deras familjer. Professor Karl-Olov Arnstberg, som bedrivit akademiska studier om romska minoriteter i Sverige, berör i veckans debattartikel varför åldringsrån är så utbredda bland just romer och ger sin syn på det svenska samhällsklimatet, där politiker vägrar att se sambandet mellan romsk livsstil och kriminalitet.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Sveriges vapenförsäljning: Saudiarabien, Filippinerna och Indonesien

INRIKESSverige har hårda exportregler för krigsmateriel, men ändå har svenska vapen hamnat i till exempel den saudiska diktaturstaten. Utan export blir det dock omöjligt att upprätthålla en svensk försvarsindustri, och enligt Sverigedemokraterna är det viktigt att Sverige fullföljer följdleveranser även till Saudiarabien för att inte upplevas som en oseriös aktör av potentiella kunder. Nästa land att köpa det svenska stridsplanet JAS 39 Gripen kan bli Filippinerna, där Saab Group nyligen öppnat nytt kontor.

Syrier i clownmask dömd

INRIKESEn person som uppger sig vara född 1999 tog på sig en clownmask och knivhotade två personer vid två separata tillfällen i västgötska Tibro en dag i oktober förra året. Nya Tider kan som enda tidning avslöja att gärningsmannen är asylsökande från Syrien.

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

BOKRECENSIONAnders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Fördomar att romer stjäl” – men företrädarnas nära anhöriga är ofta tjuvar

INRIKESRomska organisationer får skattepengar för att främja sitt eget folks kultur och ”motverka fördomar” om dem. Men vid en granskning visar det sig att nästan alla deras egna företrädare antingen själva nyligen är dömda för brott eller har nära anhöriga som är det – och att stöldbrott är det vanligaste. I en unik kartläggning kan Nya Tider bland annat avslöja att dottern till en känd romsk taleskvinna dömts för en stöld där 56 cigarettlimpor gömdes under en kjol.

När Nya Tider ringer upp Rosita Grönfors: Förnekar alla domar mot barnen

INRIKESRosita Grönfors framträder ofta i media som romernas talesperson och är den enda romska företrädare vi lyckas få en telefonintervju med.

Ingen ska kunna säga ”vi visste inte”

KRÖNIKA

Lysande program trots medioker programledare

KRÖNIKAFå torde ha missat att SVT för tillfället sänder en serie där Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar före detta makthavare, det vill säga sådana som han själv.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Nato-vapen och rådgivare i östra Aleppo

SYRIENStora förråd av vapen och ammunition, många med västländers markeringar, har hittats i östra Aleppo efter att islamister från Nusrafronten, en lokal avdelning av al-Qaida, drivits ut ur staden av Syriska armén. Det hävdar den syriske parlamentarikern Fares Shehabi, som intervjuats av nättidningen Free West Media.

Gå till arkivet