Skip to Content

GICK I IS FÄLLA. Tisdagen den 6 december kom ytterligare en framgångsrapport från Mosul. Irakiska arméenheter tillhörande 9:e pansardivisionen hade ryckt rekorddjupt in i Mosul och intagit det stora femvånings al-Salam sjukhuset. Det ligger i sydöstra delen av staden, 1,5 kilometer från Tigrisfloden. Efter flera veckor av motgångar var en hissad irakisk flagga på en så viktig byggnad precis vad de tilltänkta befriarna av Mosul behövde. Glädjen varade dock inte länge. IS hade bara låtsats förlora striden, en illusion som skapats av att de inte bara drog sig tillbaka som de ibland brukar utan gjorde det under eldväxling samt att jihadisterna över radio tillsynes desperat skrek hur ohållbart det var att försvara sjukhuset. När solen gick ned och några av de utmattade irakiska soldaterna somnat slog IS till med halvdussinet fordonsburna självmordsbombare och hundratalet anfallare från alla håll, samtidigt som gömda jihadister inne i sjukhuset dök upp ur sina gömställen. Överraskningen blev total. Panikslagna och förvirrade soldater kallade på flygunderstöd och försökte desperat försvara sig eller fly. När vapnen tystnat var den irakiska styrkan på drygt hundra man och deras drygt 20 stridsfordon utplånade. Några av de överlevande som lyckats fly berättar hur IS efter att det mörknat, helt plötsligt dykt upp som spöken ur väggar och golv i sjukhuset. Irak har bekräftat förlusten av samtliga fordon och drygt 20 stupade. Stillbild: IS nyhetsbyrå Amaq
UTRIKES

Befrielsen av Mosul har kört fast efter förluster

Dagliga framgångsrapporter från militärledningarna i Bagdad, Erbil och Pentagon gällande deras styrkors insatser mot Islamiska staten (IS), i och kring den irakiska storstaden Mosul kan inte längre dölja att offensiven inte går som tänkt. Dåligt väder bidrar, men främst handlar det om starkare försvarsförmåga än väntat från IS och sammantaget svaga insatser från de irakiska säkerhetsstyrkorna. Förlustsiffrorna fortsätter stiga medan framryckningen börjar avstanna och IS går till allt fler och större mottattacker.

Publicerad: 21 december, 2016, 00:42

  • Svenska

Läs även

Vintern gör sig nu påmind i Mosul. Temperaturen har i början av december fallit kraftigt och ibland är den nere kring nollan på nätterna. Det kyliga regnet har tidvis öst ned och tillfartsvägarna till denna Iraks nästa största stad har bitvis översvämmats eller blivit leriga och svårframkomliga. Vädret som bland annat innebär dimma har också försämrat sikten avsevärt. Paradoxalt nog har även sandstormar förvärrat siktförhållandena under några dagar i början på december.

De irakiska säkerhets-styrkorna slåss mot en motståndare som aldrig tycks bli trött eller ger upp, utan tvärtom söker döden och martyrskapet.

I mitten av november tillkännagav Bagdad en paus för operationerna på grund av dåligt väder, men den irakiska arméns notoriskt dåliga moral är ett större problem än temporärt dåliga väderförhållanden.

svenska-vapen-i-is-hander-stillbild-is-nyhetsbyra-amaq_400x254_tn80

SVENSKA VAPEN I IS HÄNDER. Efter bakhållet på al-Salam sjukhuset kom IS över hela den irakiska styrkans vapenarsenal utom deras stridsfordon, då de som inte förstördes i striden bombades av amerikanskt stridsflyg. Flygangreppet framställdes dock felaktigt i västmedia som ett framgångsrikt flyganfall mot en ”IS sambands- och ledningscentral”. Bland de erövrade vapnen finns svenska Pansarskott m/86 som tillverkas av Saab Bofors Dynamics AB och exporteras under namnet AT4. Det rekylfria pansarvärnsvapnet kostar cirka 25 000 kronor styck. Nu i händerna på IS kommer det ytterligare försvåra irakiernas framryckning. Stillbild: IS nyhetsbyrå Amaq

I Washington är frustrationen stor eftersom president Barack Obama gett direktiv om att Mosul ska vara återtaget innan årets slut. Detta då han vill ha en framgång att uppvisa innan han lämnar Vita huset i januari.

Det kurdiska självstyret i Erbil har diskret börjat omfördela en del av sin Peshmerga till försvarsställningar öster om Mosul. Någon snar befrielse av staden är inte längre att vänta.

Samtliga inblandade gör sitt bästa för att dölja hur illa det går. Alla utom Islamiska staten (IS) som basunerar ut sitt framgångsrika försvar i sin propaganda.

Tecken för den som velat se

De inledande framgångarna för irakierna, som främst berodde på att IS genomförde en taktisk reträtt till mer lättförsvarade ställningar, med den optimism och moralhöjning den gav upphov till är nu helt bortblåsta.

Den irakiska arméns ovilja att strida när det hettar till är allmänt känd, men speciella kontraterrorenheter med fristående befälsstruktur har uppvisat bättre moral. De har under tidvis mycket hårda strider försökt rycka fram trots hårt motstånd och inte sällan med höga förluster som följd.

is spöke. I en hårresande propagandavideo om sina prickskyttar ses bland annat hur jihadisternas elitgrupper under skydd av mörker och utrustade med bildförstärkare smyger sig på ovetande irakiska soldater både inom- och utomhus. Irakiska soldaters vittnesmål om hur IS dyker upp som spöken i mörkret är inga överdrifter. Stillbild: IS propagandavideo

IS spöke. I en hårresande propagandavideo om sina prickskyttar ses bland annat hur jihadisternas elitgrupper under skydd av mörker och utrustade med bildförstärkare smyger sig på ovetande irakiska soldater både inom- och utomhus. Irakiska soldaters vittnesmål om hur IS dyker upp som spöken i mörkret är inga överdrifter. Stillbild: IS propagandavideo

De har en otacksam uppgift. Dess medlemmar beskriver en demoraliserande verklighet där de konstant beskjuts av dolda prickskyttar, som nästan alltid skördar död innan de upptäcks och då försvinner för att senare dyka upp i en ny position, med nya stupade som följd. Irakierna förflyttar sig försiktigt med obehaget av att veta att varje parkerad bil eller hög med bråte kan dölja en bomb och att nästan allt kan vara försåtsminerat.Dessutom kan det när som helst dyka upp självmordsbombare ur dolda tunnlar eller i fordon fullastade med sprängmedel, ett av IS dödligaste vapen.

De irakiska säkerhetsstyrkorna slåss mot en motståndare som aldrig tycks bli trött eller ger upp, utan tvärtom söker döden och martyrskapet. Lyckas irakierna med stora förluster ändå slå en IS-styrka på reträtt dyker omedelbart nya grupper med utvilade jihadister upp från tunnlar eller bakre linjer. Irakiernas uttalanden påvisar tydligt den fysiska och mentala påfrestning de utsätts för.

Dugliga och stridsvilliga hålls tillbaka

De irakiska säkerhetsstyrkorna hamnar inte sällan i mycket svåra situationer där de under kraftig eld och med växande antal stupade och skadade tvingas flygunderstöd och förstärkningar. De sistnämnda finns men tillåts inte strida i staden.

Ett exempel är de Iranledda shiitiska miliserna som har visat sig mycket stridsvilliga i andra delar av Irak, men hålls till största delen utanför den sunnitiska storstaden av politiska skäl. Den kurdiska Peshmergan har grönt ljus från Washington att gå in, men vare sig den shiadominerade irakiska ledningen, de sunnitiska araberna eller Ankara vill se dem i staden. Denna omständighet liksom det faktum att det inte rör sig om en enhetlig anfallsstyrka under en enda militärledning, är en viktig bidragande orsak till den rådande situationen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fakta: Förlusterna

Slaget om Mosul inleddes officiellt den 16 oktober efter att irakiska säkerhetsstyrkor, kurdisk Peshmerga och shiitiska miliser med understöd av amerikanska marinkårssoldater och anti-IS koalitionens stridsflyg under nästan ett halvår, ryckt fram mot staden för att säkra anfallspositioner och dessas flanker. Det skedde under Operation Fatah (erövring) som officiellt pågick mellan den 24 mars och 22 september tidigare i år. Islamiska staten (IS) tros under dessa sex månader ha förlorat drygt tusen jihadister, medan operationen kostade irakierna drygt 60 stupade, kurderna cirka 20 och USA en soldat. En bjärt kontrast till de snabbt växande förlusterna sedan den 16 oktober, då slaget om Mosul inleddes. Irakierna och kurderna har hitintills förlorat över 2 000 man i striderna mot IS, vars förluster denna gång varit cirka 1 500, det vill säga lägre än anfallarnas. Minst 1 700 civila har dödats, varav många avrättats av terroristerna.

christer.ericsson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Lämna över operationen till en kompetent krigsmaskin dvs Ryssland. Irakier, be Nato-töntarna åka hem…

Massutmaning – Sanandaji gör rent hus med invandringsmyter

BOKRECENSIONDen kurdisk-iranske forskaren Tino Sanandaji har rönt stor uppmärksamhet för sin oräddhet att ifrågasätta många av de myter som systemmedia torgför i in-vandringsfrågan. När han strax före jul 2014 berättade om sin avsikt att skriva en bok i ämnet, så rasslade det snabbt in drygt 600 000 kronor i en så kallad crowdfunding. Nu är boken här, alldeles färsk från tryckeriet.

Nationalstatens uppgift är att skydda sitt folk

KRÖNIKA

Svenska Spotify en av de första hyresgästerna i New Yorks nya World Trade Center

TEKNIKDen svenska musikstreamingtjänsten Spotify har stora planer på att expandera och väljer nu att flytta sitt amerikanska huvudkontor i New York till det nybyggda World Trade Center-komplexet. Anledningen är den otroligt snabba tillväxten av internetanvändare som är intresserade av och använder sig av tekniken streaming för att lyssna på musik.

Donbass, östra Ukraina: Flera höga separatistofficerare lönnmördade

UTRIKESDet framstående bataljonsbefälet Michail ”Givi” Tolstych har dödats i ett attentat i Donetsk. Det är den andra höga separatistofficerare som lönnmördats inom loppet av fyra dagar och de är inte de första. Attentaten skedde samtidigt som Donbass upplevt den blodigaste perioden sedan 2015, med minst 35 döda bara under första veckan i februari. Kiev har i månader brutit mot eldupphöravtalet Minsk II utan officiella fördömanden från observatörsgruppen OSSE eller Västmakterna.

Öppet brev till Christoph Andersson

Förra sommaren granskade journalisten Christoph Andersson Nya Tider med anledning av att vi publicerar namn och bild på dömda gärningsmän. Vore det inte dags att titta på Expressen, som publicerar namn och bild på misstänkta som inte ens är åtalade, Christoph?

Rekord i antal uppehålls­tillstånd år 2016

INRIKESStatistiken för år 2016 är klar. Efter invandringskrisen hösten 2015 slog Sverige förra året rekord i antal beviljade uppehållstillstånd – tre gånger så många som de övriga nordiska länderna tillsammans. Eftersom regeringen till sist tvingades dra i nödbromsen och införa åtgärder som man tidigare påstått skulle bryta mot internationell lag, har vi nu den lägsta asylinvandringen på länge – men fortfarande mycket högre än andra jämförbara länder.

Regeringen vill både utvisa fler och öka befolkningen med invandring

TYSKLANDEfter migrantkrisen i slutet av 2015 var Tyskland ett av de länder i Europa som längst höll fast vid den gamla invandringspolitiken. I takt med det folkliga motståndet har dock regeringen Merkel tvärvänt och infört restriktioner, lagt fram förslag om ökade utvisningar och ökade återvandringsbidrag. Samtidigt säger sig regeringen vilja öka landets befolkning – med hjälp av invandring.

Ungern: gammal nation – modernt nationsbygge

I FOKUSDen tidigare riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) tillbringar numera mycket av sin tid i Ungern, och har fått god inblick i landets politik och samhällsklimat. Exklusivt för Nya Tider gör han här en jämförelse med Sverige och kan konstatera att det stämmer som svensk systemmedia säger: Ungern är verkligen en motpol till Sverige. Han kan konstatera att man i Ungern arbetar för att stärka den nationella kulturen och lyfter fram medborgarnas gemensamma ansvar för sitt land.

Nya Tider beviljas ökat presstöd!

NYA TIDERNya Tider beviljas ytterligare 500 000 kronor i presstöd för 2017, vilket gör att tidningen sammanlagt får 3,4 miljoner kronor under året på grund av en ökad upplaga. "Fantastiska nyheter", säger tidningens chefredaktör Vávra Suk.

Skandaler kan avgöra presidentvalet i Frankrike

FRANKRIKEFillon betalar sin fru hundratusentals euro för ”ideellt” arbete. Macron anklagas för att vara homosexuell och i sold hos storbankerna. Front Nationals kandidat Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna, men i tidigare val har höger och vänster alltid gått samman i en ohelig allians för att förhindra att en patriot tar hem valsegern. För första gången någonsin har dock Front Nationals kandidat en verklig chans att bli Frankrikes president.

Ex-ledaren för den tyska vänstern vill skärpa invandringspolitiken

TYSKLAND

SVT-journalist dömdes för människosmuggling

INRIKESSVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms för människosmuggling, sedan de fört Abed, 15, till Sverige med hjälp av falska handlingar. SVT-tolken låtsades vara ”mamma” till Abed. Nya Tiders kriminalreporter Stefan Pettersson var på plats i Malmö tingsrätt.

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

INRIKESLedande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring

BROTT OCH STRAFFEn 13-årig flicka blev indragen på en skoltoalett och våldtagen, enligt domen från Östersunds tingsrätt. Gärningsmannen, en medborgare i Syrien, dömdes för brottet, men det uppstod frågetecken kring hans ålder. Eftersom han själv påstår att han var 17 år vid tillfället döms han enbart till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Nu höjs röster mot integrationsprojekt som syftar till att skapa kontaktytor mellan ”nyanlända” män och svenska flickor.

Den ylande journalisten

KRÖNIKA

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Göteborg: Här blev Ugandas mest fruktade man president

UTRIKESJoweri Museveni är Ugandas president sedan 1986. Vissa kallar honom diktator, då den före detta underrättelseagenten förlängt sin mandatperiod gång på gång samtidigt som han fängslat oppositionsledare. Han tog makten i Uganda från sin lägenhet i Göteborg, och liksom många andra afrikanska ledare åtnjöt han stort stöd från Väst.

Litauisk polis omöjlig att muta

LITAUEN

Gå till arkivet