Avspänning eller krigshets?

Torsdagen den 2 februari landade Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med en delegation i Ungerns huvudstad Budapest för att diskutera samarbete inom infrastruktur, bankväsende och kärnkraft. Detta ogillas starkt av krigshökarna i Washington, vars taktik går ut på att ”isolera” Ryssland. Deras husorgan Stratfor skriver den 3 februari att Putin valt ut Ungern för att genomföra sin strategi att slå split i Europa, då Ungern är en av de främsta förespråkarna för att lyfta EU:s sanktioner mot Ryssland.

Ja, vilka ska Ryssland annars samarbeta med, om inte de som är de mest positiva till samarbete? Faktum är att Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har mer gemensamt än så. I detta nummer tar vi upp ännu ett exempel på hur Ungern står på sig för att bevara sin nation inför det mångkulturella hotet. Putin å sin sida har flera gånger sagt att han inte förstår hur EU kan driva den migrationspolitik de gör, och i november tog han bladet från munnen angående ett våldtäktsfall i Tyskland. En tioårig pojke hade blivit våldtagen av en irakisk asylsökare, men den tyska domstolen ansåg att på grund av språkförbistringen var det inte bevisat att irakiern förstod att pojken inte ville bli våldtagen, och dömde därför ut ett mycket milt straff. Putin kommenterade det hela:

– Hur tänker de? Är det någon sorts skuldkänslor inför migranterna? Om ett samhälle inte kan försvara sina barn i dag har det ingen morgondag. Det har ingen framtid. Att förlita mig på deras [EU-ländernas] erfarenhet från migrationspolitiken är inte det bästa att göra, om jag ska vara ärlig, sade han i en tv-intervju.
Ryssland är omringat av Nato-styrkor som gjort det tydligt att det är just Ryssland som är fienden, vilket gjort att Putins tal om ”våra partner i väst” låter allt mer ihåligt. Att Moskva då söker samarbeten där det går, för att verka för stärkta band och avspänning är positivt.

I skrivande stund håller Nato en övning i Polen. Vapenskramlet har ökat i intensitet de senaste månaderna och Natos övningar i området har i princip avlöst varandra i snabbt tempo. Just denna övning markerar ankomsten av amerikansk trupp som ska stationeras permanent i Östeuropa, en Europastrategi som USA återupplivar från kalla kriget.
Enligt generallöjtnant Ben Hodges, som är chef för USA:s Europaarmé, ska Polen bli centrum för amerikanska militära operationer i Europa. ”Moskva kommer att förstå budskapet”, sade han till tidskriften Stars and Stripes.

Värt att notera är att beslutet om denna pågående övning togs av förre presidenten Barack Obama och att den nyvalde Donald Trump skickar signaler om avspänning i Europa. Tvärtom kritiserar han krigshetsande senatorer i USA. Den 29 januari tvittrade presidenten till de tidigare presidentkandidaterna John McCain och Lindsey Graham:
”Senatorerna bör fokusera sin energi på ISIS, illegal invandring och gränsskydd istället för att alltid försöka starta tredje världskriget.”

Även från Ungern hörs dessa försonliga tongångar, där utrikesministern Peter Szijjarto redan den 27 januari sade att han inte ser Ryssland som ett hot. Det ligger inte i Rysslands intresse att angripa något Nato-land, menar han.
Vi kan alltså trots allt vapenskrammel skönja en viss avspänning, och om Trump och Putin kan hitta varandra kan det betyda att den ytterst farliga situationen som världen i dag befinner sig i kan desarmeras.

Fler orosmoln finns dock på horisonten. I vår ska Nato hålla storövningen ”Saber Guardian” i Rumänien och Bulgarien, där man ska samverka kring Svarta havet med trupp från Georgien och Ukraina. Totalt ska cirka 30 000 man delta. Ryssland håller sina övningar, bland annat storövningen ”Zapad-2017” (Väst-2017) som anordnas tillsammans med Vitryssland i september. Den råkar sammanfalla med Sveriges Försvarsmaktsövning 2017 ”Aurora”, vilket gör att de båda övande parterna kan komma att möta varandra både i luften och till sjöss.

Sammantaget är spänningen i Europa större än på länge. Vissa hävdar att det är ett farligare läge i dag än under kalla kriget, eftersom Nato uppträder så överlägset och arrogant. De kommande veckorna och månaderna blir avgörande för om Trump tillsammans med Putin kan komma överens om hur man ska desarmera den hotfulla situationen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att skicka västerländska trupper till Ukraina i framtiden. Flera Natoländer som USA, Storbritannien och Tyskland har direkt sagt nej till idén. Men är alliansen ens beredd på en eventuell upptrappning av kriget med Ryssland? Enligt en opinionsundersökning utförd av CSA-institutet för CNews, Europe 1 och tidningen JDD motsätter sig även en majoritet av det franska folket att fransk militärtrupp skickas till Ukraina i samband med kriget mot Ryssland, efter Emmanuel Macrons kommentarer.

Läs även:

Biomassa räcker inte till

Biomassa räcker inte till

🟠 KRÖNIKA Enligt rådande klimat- och energidebatt ska vi ersätta kol, olja och gas ur marken med råvaror från nutida träd och växter. Sådana kallas biologiska och sammanfattas med termen biomassa och förleden bio-.

Svenska pensionärer ruineras av ”nysvenskar”

Svenska pensionärer ruineras av ”nysvenskar”

🟠 OPINION: BITTE ASSARMO Telefonbedrägerier mot äldre tillhör numera vanligheterna i Sverige och det har äntligen blivit uppenbart till och med för de mest politiskt korrekta att det till största delen är invandrade kriminella som ligger bakom det hela. När till och med SVT går ut öppet och låter tittarna få höra rösterna på brottslingarna, utan röstförvrängning och utan att tillrättalägga den numera, i brottssammanhang, klassiska brytningen inser man att sanningen inte längre går att dölja.

Hur ska Sverige klara upprustningen av försvaret?

Hur ska Sverige klara upprustningen av försvaret?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Den nation som inte har en egen krigsmakt får förr eller senare någon annans, vilket kommer att bekräftas i samma stund som riksdagen röstar för DCA-avtalet längre fram i vår. Ett bättre alternativ hade varit att Sverige byggde upp ett starkt invasionsförsvar som bygger på allmän värnplikt och att Sverige inte bidrar till att provocera vår stora granne i öst.

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Ukrainas ambassadör i Sverige protesterade i mitten av mars efter att SVT sänt ett inslag där ukrainska kvinnor skämtsamt pekades ut som prostituerade. Många svenskar instämde i protesten och krävde att Ali skulle be om ursäkt. Somliga krävde SVT-chefen Hanna Stjärnes snara avgång. Samtidigt var det många som undrade varför folk var så upprörda över ett skämt.

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.