Avspänning eller krigshets?

Torsdagen den 2 februari landade Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med en delegation i Ungerns huvudstad Budapest för att diskutera samarbete inom infrastruktur, bankväsende och kärnkraft. Detta ogillas starkt av krigshökarna i Washington, vars taktik går ut på att ”isolera” Ryssland. Deras husorgan Stratfor skriver den 3 februari att Putin valt ut Ungern för att genomföra sin strategi att slå split i Europa, då Ungern är en av de främsta förespråkarna för att lyfta EU:s sanktioner mot Ryssland.

Ja, vilka ska Ryssland annars samarbeta med, om inte de som är de mest positiva till samarbete? Faktum är att Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har mer gemensamt än så. I detta nummer tar vi upp ännu ett exempel på hur Ungern står på sig för att bevara sin nation inför det mångkulturella hotet. Putin å sin sida har flera gånger sagt att han inte förstår hur EU kan driva den migrationspolitik de gör, och i november tog han bladet från munnen angående ett våldtäktsfall i Tyskland. En tioårig pojke hade blivit våldtagen av en irakisk asylsökare, men den tyska domstolen ansåg att på grund av språkförbistringen var det inte bevisat att irakiern förstod att pojken inte ville bli våldtagen, och dömde därför ut ett mycket milt straff. Putin kommenterade det hela:

– Hur tänker de? Är det någon sorts skuldkänslor inför migranterna? Om ett samhälle inte kan försvara sina barn i dag har det ingen morgondag. Det har ingen framtid. Att förlita mig på deras [EU-ländernas] erfarenhet från migrationspolitiken är inte det bästa att göra, om jag ska vara ärlig, sade han i en tv-intervju.
Ryssland är omringat av Nato-styrkor som gjort det tydligt att det är just Ryssland som är fienden, vilket gjort att Putins tal om ”våra partner i väst” låter allt mer ihåligt. Att Moskva då söker samarbeten där det går, för att verka för stärkta band och avspänning är positivt.

I skrivande stund håller Nato en övning i Polen. Vapenskramlet har ökat i intensitet de senaste månaderna och Natos övningar i området har i princip avlöst varandra i snabbt tempo. Just denna övning markerar ankomsten av amerikansk trupp som ska stationeras permanent i Östeuropa, en Europastrategi som USA återupplivar från kalla kriget.
Enligt generallöjtnant Ben Hodges, som är chef för USA:s Europaarmé, ska Polen bli centrum för amerikanska militära operationer i Europa. ”Moskva kommer att förstå budskapet”, sade han till tidskriften Stars and Stripes.

Värt att notera är att beslutet om denna pågående övning togs av förre presidenten Barack Obama och att den nyvalde Donald Trump skickar signaler om avspänning i Europa. Tvärtom kritiserar han krigshetsande senatorer i USA. Den 29 januari tvittrade presidenten till de tidigare presidentkandidaterna John McCain och Lindsey Graham:
”Senatorerna bör fokusera sin energi på ISIS, illegal invandring och gränsskydd istället för att alltid försöka starta tredje världskriget.”

Även från Ungern hörs dessa försonliga tongångar, där utrikesministern Peter Szijjarto redan den 27 januari sade att han inte ser Ryssland som ett hot. Det ligger inte i Rysslands intresse att angripa något Nato-land, menar han.
Vi kan alltså trots allt vapenskrammel skönja en viss avspänning, och om Trump och Putin kan hitta varandra kan det betyda att den ytterst farliga situationen som världen i dag befinner sig i kan desarmeras.

Fler orosmoln finns dock på horisonten. I vår ska Nato hålla storövningen ”Saber Guardian” i Rumänien och Bulgarien, där man ska samverka kring Svarta havet med trupp från Georgien och Ukraina. Totalt ska cirka 30 000 man delta. Ryssland håller sina övningar, bland annat storövningen ”Zapad-2017” (Väst-2017) som anordnas tillsammans med Vitryssland i september. Den råkar sammanfalla med Sveriges Försvarsmaktsövning 2017 ”Aurora”, vilket gör att de båda övande parterna kan komma att möta varandra både i luften och till sjöss.

Sammantaget är spänningen i Europa större än på länge. Vissa hävdar att det är ett farligare läge i dag än under kalla kriget, eftersom Nato uppträder så överlägset och arrogant. De kommande veckorna och månaderna blir avgörande för om Trump tillsammans med Putin kan komma överens om hur man ska desarmera den hotfulla situationen.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

Macron föreslår att man skickar marktrupper till Ukraina

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att skicka västerländska trupper till Ukraina i framtiden. Flera Natoländer som USA, Storbritannien och Tyskland har direkt sagt nej till idén. Men är alliansen ens beredd på en eventuell upptrappning av kriget med Ryssland? Enligt en opinionsundersökning utförd av CSA-institutet för CNews, Europe 1 och tidningen JDD motsätter sig även en majoritet av det franska folket att fransk militärtrupp skickas till Ukraina i samband med kriget mot Ryssland, efter Emmanuel Macrons kommentarer.

Läs även:

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

🟠 KRÖNIKA Reiner Fuellmich blev känd som juristen som skulle stämma de ansvariga för olagliga nedstängningar, ovetenskapliga restriktioner och medicinskt tvång under coronahysterin. Han var inte vem som helst – tidigare lyckades han framgångsrikt stämma Volkswagen och Deutsche Bank. Förra hösten hamnade dock glorian på sned när han blev åtalad för att ha förskingrat donerade pengar, och sedan har det varit tyst. Debattör Magnus Stenlund resonerar i denna krönika om vad som kan ha hänt.

Vattenbrist i Europa: Nästa stora kris skapas i det dolda

Vattenbrist i Europa: Nästa stora kris skapas i det dolda

🟠 LEDARE Den nya kommande stora krisen är vattenbrist, i alla fall om man ska tro globalisternas egna utsagor. De påstår att global uppvärmning och bristande nederbörd kommer leda till en katastrofal ”vattenkris” i Europa. Medan detta basuneras ut av systemmedia så verkar de i det tysta, bortom allmänhetens kännedom, för att riva en miljon dammar och fördämningar i Europa. Alltså de som just byggdes för att ge människor och jordbruk tillgång till vatten. Genom att riva dem hotas både vatten- och matsäkerheten. Är det därför de vet att en vattenkris kommer?

Mer värme ger lugnare väder

Mer värme ger lugnare väder

🟠 KRÖNIKA Tällberg Forums skapare Bo Ekman har nyligen varnat för "den oundvikliga klimatkatastrof som kommer att driva miljoner människor på flykt; undan missväxt, översvämningar, torka, värmeböljor, iskyla…”.

Europas lantbrukares ihärdiga protester mot EU

Europas lantbrukares ihärdiga protester mot EU

🟠 KRÖNIKA Under december 2023 pågick intensiva sittningar i Europeiska parlamentet. Över 200 traktat skulle omförhandlas och många av dessa berörde medlemsländernas jordbruk. Resultaten blev kända när upprörda jordbrukare från Frankrike i väst till Litauen i öst körde ut på vägar och gator med sina traktorer prydda med protestskyltar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.